Piščančji kroketi
Piščančji kroketi, slastni s hrustljavo zapečeno skorjico, ter mehki v notranjosti. Slastno kosilo, večerja ali le prigrizek. Pa tudi na izlet jih lahko vzamemo s seboj. Radi jih imajo vsi, tudi tisti najmlajši!
Piščančji kroketi – pripomočki:
- štedilnik
- ponev
- lopatica za pobiranje cvrtja
- vilica
- skleda 3x
- krožnik 2x
- oster nož
- deska za rezanje
- kuhinjske brisačke
- žlica
Piščančji kroketi – sestavine:
Za 3-4 osebe
- 400 – 500 g piščančjih filejev
- 1 celo jajce
- 2 rumenjaka
- 6 – 7 žlic moke
- žlica mleka
- 2 žlici sezamovih semen
- 5 – 6 žlic drobtin
- sol po okusu
- 1 žlica pšeničnega zdroba
- olje ali mast za cvrtje
Piščančji kroketi – postopek:
Na deski za rezanje, na rezine narežemo piščančje fileje, ne več kot pol cm široke. Večje kose, po želji razkosamo na manjše dele.
Piščanca rahlo osolimo. V skledo stresemo moko in v moko vržemo piščančje rezine ali koščke. Vse skupaj z rokami “premečemo”, da se moka na meso, prime z vseh strani.
Nato v drugi skledi zmešamo jajce, rumenjaka, mleko in malo soli.
Z vilico dobro premešamo.
Pomokane piščančje rezine, nato denemo v jajčno mešanico, ter dobro premešamo, da pride jajčna zmes do vsakega kosa mesa. Lahko premešate z rokami, ali z vilico, ali kuhalnico.
V tretjo skledo (uporabite lahko skledo, v kateri smo pomokali piščanca), stresemo drobtine, sezamova semena in pšenični zdrob. Vse tri sestavine premešamo.
Na štedilnik pristavimo ponev, v katero denemo mast ali zlijemo olje, ter počakamo, da se segreje.
Med tem, ko se olje, ali mast greje, piščančje kose ki so v jajcu, po enega pomakamo v drobtinovo mešanico in jih odlagamo na krožnik.
Ko se je mast ali olje segrelo, “panirane” kose polagamo v vroče olje ali mast.
Pečemo jih cca. 3-4 minute na vsaki strani, oz. dokler ne dobijo zlato rjave barve. Ko so pečeni, jih s pomočjo lopatice za pobiranje cvrtja, polagamo na kuhinjske brisačke, ki smo jih položili na krožnik.
Postopek ponavljamo, dokler ne spečemo vseh kroketov.
Nom nom in dober tek! 😉
-Balubah