Pirine palačinke – zdrave in dobre
Pirine palačinke oz. palačinke iz pirine polnozrnate moke so bolj zdrave, če pa želimo, da bodo tudi bolj dobre, del pirine moke zamenjamo z belo moko.
Pirine palačinke – pripomočki:
- metlica za stepanje
- večja posoda
- kuhinjska tehtnica
- ponev za peko palačink
Pirine palačinke – sestavine:
- 750 ml mleka
- 300 g pirine polnozrnate moke
- 200 g bele moke
- 3 jajca
- sol
- olje za cvrtje
- marelična marmelada in kisla smetana za nadev
Pirine palačinke – postopek:
V večji posodi z metlico stepemo jajca in dolijemo polovico mleka ter solimo. Dodamo pirino moko ter gladko razmešamo. Prilijemo še preostanek mleka in dodamo belo moko. Dobro premešamo in pazimo, da ni nobenih grudic. Zmes mora biti rahlo tekoča. Če je pregosta, dodamo še malo tekočine. Maso pustimo počivati eno uro, lahko pa tudi več.
V ponev za palačinke dodamo nekaj kapljic olja in segrejemo. V segreto ponev vlijemo eno zajemalko mase in razlijemo, da dobimo tanko palačinko. Ko je na eni strani pečena, jo obrnemo in spečemo še na drugi strani.
Pečene palačinke odlagamo na segret krožnik, da ostanejo čim dlje tople. Namažemo jih z marelično marmelado in kislo smetano ali uporabimo poljuben nadev. Dobre so, če jih pokapamo z limoninim sokom in potresemo s kristalnim sladkorjem.