Pica torta
To ni torta podobna pici, ampak je pica podobna torti! Presenetite svoje goste ali družino s prav posebno pico v obliki torte. Sestavljena je iz štirih plasti, vmes pa lahko pripravite nadev po svojih željah. Mi smo naredili kar klasičnega; paradižnikova omaka, pica šunka in sir.
Pica torta – pripomočki:
- manjši tortni model s snemljivim obodom (24 cm)
- pekač
- nož
- valjar
Pica torta – sestavine
(za pico premera 24 cm)
Za testo za pico:
- 500 g gladke moke
- pol čajne žličke soli
- pol kocke svežega kvasa
- pol dcl olja
- mlačna voda po potrebi (pribl. 2 dcl)
Za nadev:
- 30 dag narezane pica šunke
- sir za ribanje (pribl. 20 dag)
- 1 dl paradižnikove omake
- 2 žlici paradižnikovega kečapa
- origano
- olje za mazanje
Pica torta – priprava:
Zamesimo testo, kot za klasično pico. V posodo damo moko, solimo, nadrobimo kvas in dodamo olje. Nato po potrebi dolivamo mlačno vodo. Gnetemo, da dobimo gladko testo.
Pustimo testo, da vzhaja na toplem vsaj 20 minut. Medtem lahko pripravimo omako. Zmešamo paradižnikovo omako, kečap, ščepec soli in malo origana.
Pekač malo namažemo z oljem in segrejemo pekač na 230 °C. Ko testo vzhaja, vzamemo malo večjo kroglico, jo malo raztegnemo po pekaču, nato pa še razvaljamo, da dobimo tanko testo, približno 0,5 do 1 cm. Vzamemo dno od tortnega oboda, ga položimo na testo in z nožkom izrežemo okoli kroga. Preostanek testa damo nazaj v skledo k ostalemu testu. Najbolje je, da hkrati naredimo 2 kroga, da ne bomo rabili toliko čakati, da se vsak posebej speče.
Izrezan krog damo v ogreto pečico za približno 5-7 minut, toliko da začne postajati malo trdo, ko ga potipamo. Nato ga vzamemo iz pečice in ga damo na stran. Narediti moramo 4 takšne kroge.
Ko imamo pečene 4 kroge, moramo narediti še obod iz testa. Tega naredimo tako, da razvaljamo kos testa in nanj položimo obod, da vidimo, kako širok mora biti. Izrežemo dva takšna kosa, ki pa naj bosta malenkost malo širša kot obod, ker bomo torti naredili še rob, tako kot na pravi pici.
Teh dveh kosov ne bomo dali v pečico, ampak jih bomo položili na obod.
Tortni model namažemo z oljem tako po dno, kot po obodu. Najprej položimo en kos na polovico oboda, nato še drugega na drugo polovico. Testo se mora držati skupaj. Odvečno testo obrežemo, da nam ostane samo še majhen rob.
Nato vzamemo prvi krog in ga damo na dno. Namažemo ga z paradižnikovo omako, šunko in potresemo s sirom. Če imamo kakšen drug nadev, uporabimo tega. Najbolje je, da damo na prvo plast malo manj sira, po vsaki naslednji plasti pa malo več, saj ne bo strahu, da se nam na dnu ne bo stopil.
Nato spet vzamemo krog, ga položimo na nadev in spet ponovimo postopek, dokler ne porabimo zadnjega kroga. Na vrhu imamo vedno nadev. Rob, ki smo ga pustili, zavihamo navznoter, da dobimo takšen rob, kot na klasični pici.
Torto damo v pečico, ki smo ji prej zmanjšali temperaturo na 170 °C. Pečemo približno 15 minut, oziroma, da rob postane svetlo rjav in sir na vrhu stopljen. Ko je pečeno, torto vzamemo iz pečice in odstranimo obod.
Narežemo na kose, kot pri torti in postrežemo.
Pa dober tek!