Okusna flija
Print Friendly, PDF & Email

Se vprašate kaj je to flija? Tudi jaz sem se, dokler je nisem prvič poskusila. Gre pravzaprav za gratinirane palačinke, ki so pečene največkrat izpod peke, vendar jih z lahkoto pripravimo tudi doma v pečici in so zelo okusne.

Okusna flija – pripomočki:

  • dve posodi za mešanje
  • mešalec
  • zajemalka in lopatka
  • vilica
  • pekač za peko palačink
  • podolgovat in globok pekač (20 x 35 cm)
  • štedilnik in pečica

Okusna flija – sestavine

Za približno 16 palačink:

  • 500 g moke
  • 550 ml mleka
  • 2 jajci
  • ščep soli

Za nadev:

  • 200 g feta sira
  • 180 g kisle smetane
  • 70 g mlečnega namaza
  • 50 ml sladke smetane

Okusna flija – postopek:

Najprej spečemo palačinke tako, da v posodi zmešamo jajci s soljo, nato pa izmenično dodajamo moko in mleko, dokler ne dobimo primerno goste zmesi. Palačinke spečemo in dobiti bi morali okrog 16 kosov palačink.

Palačinke pustimo nekaj časa, da se ohladijo. Nato pripravimo nadev, tako, da vse sestavine damo v posodo in z vilico dobro zmešamo (feta sir dobro pretlačimo).

Pekač namastimo z oljem, nato položimo dve palačinki tako kot je razvidno na spodnji sliki.

Palačinki premažemo z nadevom ter ponovimo zaporedje.

Po opravljenih dveh vrstah pa eno palačinko odtrgamo, da ne gre čez drugo saj bi v nasprotnem primeru imeli na sredini predebelo okusno flijo.

Zadnja plast naj bo premazana z nadevom in tako postavimo v pečico ter pečemo 30 – 40 minut na 170 °C.

Okusna flija je gotova! Počakamo nekaj minut, da se ohladi (vendar ne preveč), jo razrežemo na kocke in postrežemo.

Dober tek vam želim!

Ocena:
Skupaj: 11 Povprečno: 4.2]

Martina

Po poklicu sem grafična oblikovalka in mamica dveh punčk. Rada kuham za svoje najbližje ter fotografiram, kar združujem v eno strast - pisanje receptov.

Dodaj odgovor