Najboljše hrenovke v testu
Hrenovke v testu lahko naredite v listnatem testu, a nam so veliko ljubše tiste, ki so narejene v domačem, kvašenem testu. Po tem receptu so pripravljene res hitro in preprosto, njihov okus je odličen, videz privlačen, prijetno dišijo in so odlična večerja, zato s krožnika izginejo v hipu! Testo lahko shranite v hladilniku tudi za naslednji dan in zjutraj za zajtrk spet spečete hrenovke v testu ali testo zgolj posujete s soljo in sezamom ter uživate v domačem pecivu. To so res najboljše hrenovke v testu, zato jih poskusite!
Pripomočki za najboljše hrenovke v testu:
- večja posoda
- kozica za kuhanje hrenovk
- kuhinjski robot z nastavkom za testo ali pult za gnetenje
- silikonska podlaga
- nož
- pekač
- peka papir
- kozarec
- čopič
- pečica
Sestavine za hrenovke v testu:
- 10 telečjih hrenovk
- voda za kuhanje hrenovk
- 500 g gladke pšenične moke
- 40 g svežega kvasa
- 1 dl toplega mleka
- 1,5 dl tople vode
- 0,5 dl olja
- ščepec soli
- ščepec sladkorja
- 1 rumenjak
- nekaj žlic sezama
Priprava hrenovk v testu:
Kvas nadrobimo v toplo mleko, dodamo sladkor in kakšno jušno žlico moke. Premešati in pustiti 5 minut, da vzhaja. Nato damo v posodo vzhajani kvas in vse ostale sestavine za testo (razen hrenovk in rumenjaka). Dobro premešamo s pomočjo kuhinjskega robota ali ročno gnetemo na kuhinjskem pultu.
Gnetemo, dokler ne dobimo enotne “kepe”.
Testo pustimo počivati vsaj 30 minut, da vzhaja. Nato ga lahko razdelimo na 2 dela, saj je tako priprava bolj enostavna.
Vmes hrenovke skuhamo do polovice.
Testo razvaljamo, da bo čim bolj tanko. Nato ga režemo na trakove, ki naj bodo široki nekje 4 cm.
Vsako hrenovko spiralno ovijemo z enim trakom, zato je dobro, če so trakovi dovolj dolgi, da lahko hrenovke ovijemo v enem kosu ter jih zlagamo na pekač, ki smo ga predhodno obložili s peka papirjem. Hrenovke prekrijemo s kuhinjsko krpo in jih 10 minut pustimo počivati.
Nato jih premažemo z rumenjakom in po želji lahko posujemo tudi s sezamom, ni pa nujno.
Pečico segrejemo na 180 stopinj Celzija. Hrenovke pečemo okrog 15 do 20 minut oziroma dokler ne dobijo zlato-rjave barve. Vmes, nekje po 10 minutah peke, jih lahko premažemo s kančkom masla, kar ni nujno, če ne maramo mastne hrane. Najboljše hrenovke v testu so pripravljene. Postrežemo jih na krožnik in lahko jemo samostojno, saj so tako zelo okusne, da sploh ne rabijo nobenih nezdravih dodatkov, kot so majoneza, gorčica ali kečap. Seveda pa jih lahko dodate, če vam bodo tako še boljše, čeprav mislim, da boljše, kot so, skoraj ne morejo biti! 🙂
Dober tek!