Mlečni gres na hitro
Print Friendly, PDF & Email

Mlečni gres na hitro lahko pripravimo za zajtrk, kosilo ali večerjo. Pri nas ga naredimo običajno takrat, ko nimamo veliko časa za kuhanje ali, ko je potrebno porabiti mleko. Začinimo ga z dišečimi začimbami in okrasimo s čokolado. Njami! Odličen obrok za mlado in staro.

Mlečni gres na hitro – pripomočki:

  • kozica za kuhanje
  • kavna skodelica
  • žlica ali kuhalnica
  • metlica
  • globok krožnik ali skodelica

Mlečni gres na hitro – sestavine:

Za 1 veliko oz. 2 majhni porciji potrebujemo:

  • 4-5 kavnih skodelic mleka (lahko nadomestimo s 4 kavnimi skodelicami vode)
  • ščepec soli
  • 1 kavna skodelica pšeničnega zdroba (gres)
  • pol čajne žličke mletega cimeta
  • ščepec mletega kardamoma (po želji)
  • nekaj koščkov čokolade ali sladkega kakava v prahu za okrasitev

Mlečni gres na hitro – postopek:

V kozico nalijemo 4 do 5 kavnih skodelic mleka (ali 4 kavne skodelice vode). Če imamo radi bolj gost gres, so dovolj 4 skodelice. Če bo pregosto, pa lahko kasneje še vedno razredčimo z mlekom.

V mleko damo ščepec soli in ga kuhamo do vretja.

 

Ko mleko zavre, znižamo temperaturo na minimum in dodamo za 1 kavno skodelico pšeničnega zdroba (gres). Vsipamo ga počasi in vmes neprestano mešamo, da ne nastanejo grudice. Jaz sem uporabila pšenični zdrob – “hitra priprava”, ki se kuha le 2 minuti. Lahko uporabite tudi drug tip gresa in ga kuhate po navodilih iz embalaže.

Pomagamo si lahko tudi z metlico. Dodamo pol čajne žličke mletega cimeta in ščepec mletega kardamoma ter dobro premešamo.

Če se nam mlečni gres zdi pregost, dodamo še malo mleka. Gostoto prilagodimo okusu.

Mlečni gres na hitro je enostavno pripravljen obrok in ga pripravimo, ko nimamo veliko časa. Postrežemo ga v globokem krožniku ali skodelici. Da nam obrok še bolj tekne, pa dodamo še nekaj koščkov čokolade. Lahko se tudi poigramo in “narišemo smajlija”.

 

Dober tek!

Ocena:
Skupaj: 17 Povprečno: 4.4]

Monique

Sem ljubiteljica čokolade in začimb, predvsem cimeta. Poleg raznih sladic rada pripravim tudi kaj slastnega iz tujih kuhinj. Moji recepti so enostavni, primerni tudi za začetnike.

Dodaj odgovor