Mesna pita zalivanka
Mesna pita zalivanka je podobna navadni mesni piti, vendar je zalita iz zmesi mlečnih izdelkov in jajc. Tako je mesna pita zalivanka sočna pita in ni izsušena. Primerna je za bolj nasitno večerjo, poleg se pa prileže skodelica jogurta.
Sestavine:
(za 1 standardni pravokotni pekač oz. za 4 osebe)
- 1 čebula
- 400 g mletega mesa (goveje + svinjsko)
- 1 korenček
- 10 cm pora
- ščepec soli
- žlica vegete
- žlička peteršilja
- 1 paket vlečenega testa (oz. srbskih kor)
- olivno olje
Za preliv:
- 3 jajca
- 50 ml olja
- 200 ml jogurta
- 100 ml mleka
- 100 ml vode
- žlička soli
Postopek:
Najprej pripravimo zelenjavo. Čebulo olupimo in nasekljamo na manjše koščke, korenček naribamo in por narežemo na enako velike koščke kakor čebulo. Vse skupaj damo na vroče olje v ponvi in na hitro prepražimo z žličko soli.
Ko se zelenjava razpusti počasi dodamo mleto meso. Sama dodam mešanico govejega in svinjskega mesa, vi pa naredite tako kakor vam najbolj paše.
Dodamo še žlico vegete in peteršilj ter mešamo dokler se meso ne speče oz. pride do lepe rjave barve.
Zraven pripravimo pekač in ga obložimo s tremi lističi testa. Poleg si v skodelici pripravimo mešanico vode in olja (1 dcl olja in 2 dcl vode) ter vm, ter prve tri plasti dobro namastimo s čopičem ali kar z roko.
Sedaj dodamo meso in nadaljujemo v zaporedju: 1 plast mesa, 1 list testa, dokler nam obojega ne zmanjka, vmes pa vsako plast namažemo z mešanico olja in vode.
Preden mesno pito zalivanko zalijemo s prelivom moramo narediti zareze v celotno pito, da bo preliv dosegel vse kotičke pite. Vzamemo oster nož in najprej zarežemo 1 cm od roba pekača po dolžini in širini s tem, da pazimo da zarežemo vse do dna pekača. Nato še po sredini in po širini po koščkih, tako kot kaže na sliki spodaj. Pravzaprav ni nekega pravila rezanja, režite tako kakor želite tudi kasneje postreči koščke, saj bodo sledi zarez ostale.
Sedaj pripravimo preliv tako, da združimo vse sestavine v posodo in razžvrkljamo. Z zajemalko zajemamo preliv in postopoma ulivamo v pito. Z nožem naredimo prostor med zarezami in pazimo, da gre preliv v vse kotičke in plasti. Mesno pito zalivanko na tej točki pustimo zunaj vsaj 10 min, da se preliv lepo vpije v vse plasti, šele nato jo lahko damo v pečico.
Pečico segrejemo na 200 °C in pečemo 45 min-50 min. Na koncu mora mesna pita zalivanka zgledati tako kot na sliki spodaj.
Mesna pita zalivanka je pečena in izjemno sočna. Kljub temu, da je vanjo šlo veliko preliva, se je vse lepo zapeklo. Počakamo malenkost, da se ohladi nato pa postrežemo s skodelico jogurta. Dober tek!