Mehki in slastni kvašeni rogljički
Print Friendly, PDF & Email

Mehki in slastni kvašeni rogljički? Zveni mamljivo? Skoraj ni lepšega vonja kot je vonj po domačih pečenih rogljičkih. In zakaj jih je bi pripravili, če so tako preprosti, hitra večerja, testo pa lahko prihranite tudi za zajtrk ter spet jeste sveže, ne da bi jih pogrevali. Mehki in slastni kvašeni rogljički po tem receptu so zares mehki in vam preprosto morajo uspeti. Polnite jih lahko poljubno, jaz sem tokrat naredila slane rogljičke, polnjene s skutnim nadevom, seveda pa jih lahko polnite tudi s sladkim nadevom.

Mehki in slastni kvašeni rogljički

Pripomočki za kvašene rogljičke:

  • večja posoda
  • kuhinjski pult in po želji silikonska podlaga
  • valjar
  • kuhinjski nož
  • manjša posoda
  • čajna žlička
  • čopič in majhna posodica
  • pekač in peka papir
  • pečica

Sestavine za kvašene rogljičke:

  • 500 g bele pšenične gladke moke (po želji lahko tudi polbela ali kakšna druga)
  •  okrog 3 dl toplega mleka (več ali manj po občutku)
  • 20 g svežega kvasa
  • 1 polna čajna žlička rjavega sladkorja
  • pol čajne žličke soli
  • 125 g stopljenega masla
  • 2 jušni žlici sezamovih semen
  • 1 jajce

Nadev:

Nadev kvašenih rogljičkov je lahko poljuben. Sladek ali slan.

Sama pa sem uporabila:

  • 100 g skute
  • 1/2 čajne žličke soli
  • 100 g kisle smetane

Mehki in slastni kvašeni rogljički – priprava:

V manjši posodi najprej nadrobimo kvas, dodamo malo sladkorja, soli in kakšno jušno žlico moke ter zalijemo z 1 dl toplega mleka. Pustimo ob strani, da vzhaja.

Mehki in slastni kvašeni rogljički

V posodi zmešamo vse ostale sestavine (moko, maslo, preostanek mleka, sladkorja in soli) razen jajca in sezamovih semen, ki jih bomo uporabili za končni premaz. Dodamo še posodico s kvasom in premešamo.

Mehki in slastni kvašeni rogljički

Gnetemo, dokler ne dobimo gladko testo.

Mehki in slastni kvašeni rogljički

Testo pokrijemo s kuhinjsko krpo in ga pustimo vzhajati 20 minut v pečici, ki smo je prej segreli na 80 stopinj Celzija. Ko je testo vzhajalo, ga razdelimo na dva dela in vsakega razvaljamo na pomokani površini.

Mehki in slastni kvašeni rogljički

Razvaljano testo razdelimo na 8 delov – trikotnikov. Tudi drugo kroglico testa razdelimo na trikotnike. Če želimo večje rogljičke, lahko testo razdelimo samo na 4 dele.

Mehki in slastni kvašeni rogljički

V posodici naredimo nadev: združimo 100 g skute, pol čajne žličke soli in 100 g kisle smetane.

Mehki in slastni kvašeni rogljički

Na vsak trikotnik položimo čajno žličko nadeva.

Mehki in slastni kvašeni rogljički

Trikotnike zavijemo v rogljičke, in sicer tako, da jih zavijamo od širšega dela proti konici. Rogljičke postavimo na peka papir.

Mehki in slastni kvašeni rogljički

V posodici stepemo jajce in z njim premažemo rogljičke. Po vrhu jih posujemo še s sezamom.

Mehki in slastni kvašeni rogljički

Pečico segrejemo na 180 stopinj Celzija, dokler ne porumenijo, tj. približno 15 minut. Mehki in slastni kvašeni rogljički so nato pečeni in po njih že prijetno diši daleč naokoli. Njihova skorjica je zlato-rjava, zapečena, v notranjosti pa so mehki in sočni, četudi jih polnite z drugim nadevom. Odlična ideja je tudi, če vam ostane kaj testa, da ga zavijete v prozorno folijo za živila in pustite v hladilniku, zjutraj pa iz njih na hitro pripravite sveže rogljičke. Naj danes tudi v vaši kuhinji prijetno zadiši po domačih rogljičkih!

Mehki in slastni kvašeni rogljičkiNaj vam teknejo!

Ocena:
Skupaj: 18 Povprečno: 4.2]

Sanjica

Sem jezikoslovka, pedagoginja in Imam več različnih hobijev -- rada berem, vrtnarim, poslušam glasbo. V življenju mi zelo veliko pomenijo živali, zato prostovoljno pomagam zapuščenim ter zanemarjenim psom in mačkam. Sem tudi ponosna lastnica čudovitega kužka Makija, mucka Mukija, ptičjega pajka in zlatih ribic. Za vsem ne zaostaja niti ljubezen do kuhanja, saj se tako sproščam. Pri tem uporabljam čim bolj domače sestavine (po možnosti iz lastnega vrta) in čim manj aditivov. Obožujem zelišča, ki jih tudi skrbno vzgajam, in menim, da so ravno ona tista, ki dajo jedem piko na i.

Dodaj odgovor