Kozice na maslu s česnom
Print Friendly, PDF & Email

Kozice ali gamberi so manjši kot škampi in imajo tudi manj izrazit okus. So lepe rjavo rožnate barve in pogled nanje me znova in znova popolnoma fascinira. So nežno, prijetno sladkastega okusa. Vsebujejo številne minerale in vitamine, kateri krepijo organizem in  pripomorejo k boljšemu počutju. V kulinariki so zelo cenjene, saj jih je mogoče pripraviti na mnogo načinov. Eden zelo preprostih in zelo okusnih je recept kozice na maslu s česnom, kajti kozice imajo česen zelo rade.

Kozice na maslu s česnom – pripomočki:

  • cedilo
  • deska za rezanej
  • nož
  • stiskalec česna
  • ponev
  • kuhalnica

Kozice na maslu s česnom – sestavine:

Za 1 osebo

  • 250 g kozic
  • 1 žlička masla
  • 3 stroki česna
  • šopek svežega peteršilja
  • ščep soli
  • cca. 50 ml belega vina
  • čilijevo olje

Kozice na maslu s česnom – postopek:

Najbolje je, da kupimo sveže, že predhodno skuhane kozice ter jih pod tekočo vodo samo speremo. Načelom s čiščenjem naj ne bi bilo velikega dela.

V ponvi stopimo maslo in na hitro, na blagem ognju podušimo strt česen in nasekljan peteršilj. Če imamo raje česen nasekljan, ga drobno nasekljamo. Dušimo samo toliko časa, da česen zadiši in takoj dodamo kozice. Premešamo, previdno solimo in dušimo cca. 3 minute.

Nato prilijemo belo vino. Izberemo dobro vino. Nikar ne uporabimo vina, ki ga nismo spili, ker je bilo zanič. Namreč, če bomo uporabili slabo vino, bo tudi jed neokusna. Jaz sem izbrala vino kerner. Premešamo, povišamo temperaturo in pokuhamo še 3 do 4 minute, da na vino na hitro povre.

Na koncu dodamo še žlico čilijevega olja in premešamo.  Pokrijemo s pokrovko in počakamo minutko ali dve, da se olje poveže z ostalimi sestavinami.

Še vroče postrežemo.

Ocena:
Skupaj: 25 Povprečno: 4.2]

Dodaj odgovor