Kako skuhati močnik, da se mleko ne prismodi
Print Friendly, PDF & Email

Močnik je močnata jed in so ga v starih časih veliko jedli, saj je bilo poceni in nasitno. Kuhali so ga na slano ali sladko, v mleku ali vodi in tudi juhi. Danes ga jemo le, ko se spomnimo nanj in še to bolj v hladnem obdobju leta. Odkar sem plinski štedilnik zamenjala za indukcijo, se mi prav zmerom mleko prismodi. Zamenjala sem že ponev, kuhala največ na št. 3, zraven pridno mešala, ampak na koncu se je prav vedno prismodilo in jed je imela prav grozno prismojeni okus. Pri kuhanju mlečnega močnika je vse drugače, kajti našla sem način, kako skuhati močnik, da se mleko ne prismodi. Pa poglejmo.

kako-skuhati-mocnik-da-se-mleko-ne-prismodi-7

Kako skuhati močnik, da se mleko ne prismodi – pripomočki:

  • skleda
  • lonec
  • vilica
  • metlica za mešanje
  • cedilka (po potrebi)

Kako skuhati močnik, da se mleko ne prismodi – sestavine:

Za 4 osebe

  • 300 g moke (ostre ali gladke, po izbiri)
  • 2 jajci
  • cca. 1 in 1/2 l mleka
  • sol
  • kocka masla

Kako skuhati močnik, da se mleko ne prismodi – postopek:

V skledo nasipamo moko in na sredino ubijemo jajci. Jajci z vilico malo premešamo, toliko da se umešata.

kako-skuhati-mocnik-da-se-mleko-ne-prismodi-1

Če želimo lahko nadaljujemo z vilico, vendar najlažje bo, če jajci z roko združujemo z moko in drobimo s prsti. S prsti drobimo in trgamo testo na manjše in večje kose.

Nasvet
Močnik je prav tako mogoče uporabiti kot zakuho v čiste juhe ali v zelenjavne juhe. V juhah bo odličen kot jušni vložek, istočasno pa deluje še kot gostilo.
kako-skuhati-mocnik-da-se-mleko-ne-prismodi-2

Lonec rahlo segrejemo in vanj damo polovico nadrobljenega močnika in ga rahlo na suho prepražimo. Nato dodamo še preostali del močnika in še malo popražimo. Da ne bi dodali preveč moke, si lahko pomagamo s cedilko in nadrobljeni močnik, preden ga uporabimo, delno presejemo skozi cedilko in tako odstranimo višek moke.

kako-skuhati-mocnik-da-se-mleko-ne-prismodi-3

Rahlo praženemu močniku dolijemo mleko. Nato do vretja pogostokrat z metlico premešamo, da se ne bi močnik naredil v kepo. Presenečeni bomo kako enostavno je kuhanje močnika na ta način, kajti mleko se ne bo prismodilo, do vretja mešamo bolj pogosto zato, da se močnik ne sprime.

kako-skuhati-mocnik-da-se-mleko-ne-prismodi-4

Ko zavre dodamo kocko masla in sol. Pri nas imamo najraje močnik na slano. Tisti, ki ga imate raje na sladko, boste dodali le ščepec soli in dodali še sladkor. Na rahlem ognju pustimo vreti cca. 5 minut in občasno premešamo. Če bi močnik bil pregost, dolijte mleko. Če bi bil preredek, zakuhajte še malo moke, ki vam je ostala v skledi, ko ste mešali in trgali testo.

kako-skuhati-mocnik-da-se-mleko-ne-prismodi-5

Po končanem kuhanju lonec pokrijte in pustite, da odstoji 15 minut, nato še vročega postrezite.

Dober tek!kako-skuhati-mocnik-da-se-mleko-ne-prismodi-8

Naj vam tekne in vas pogreje!

Ocena:
Skupaj: 39 Povprečno: 4.4]

Dodaj odgovor