Hrustljav krompirjev burek
Print Friendly, PDF & Email

Čeprav sem od malih nog oboževala mesni burek, ki naj bi bil tudi edini “pravi” burek, sem se zelo navdušila, ko sem poskusila domač krompirjev burek, ki mu kupljeni ne seže niti do kolen. 🙂 Krompirjev burek, krompirjeva pita ali po bosansko “krompiruša”, je nasitna jed, zelo okusna in res “za prste polizat”. Kar je najboljše: zanj sploh ne potrebujete veliko sestavin, le upati si morate in na vašem krožniku bo hrustljav krompirjev burek.

Hrustljav krompirjev burek

Pripomočki za krompirjev burek:

  • posoda
  • pult za gnetenje ali kuhinjski robot z nastavki za testo
  • model za peko bureka
  • valjar
  • kuhinjski čopič
  • kozarec
  • star prt ali rjuha

Sestavine za krompirjev burek:

Za testo:

  • 350 g moke (bele pšenične ali posebne za pripravo vlečenega testa)
  • 1 jajce
  • 3 g soli
  • 150 ml vode
  • 50 ml olja

Za polnilo:

  • 500 g krompirja
  • 3 sesekljane čebule
  • 1 čajna žlička soli
  • pol čajne žličke popra

Za polivko:

  • 300 ml vode
  • 0,5 dl olja ali nekaj koščkov masla

Postopek za pripravo krompirjevega bureka:

V posodo damo vse sestavine za testo, pazimo samo na olje, saj ga dodamo le polovico, in ga začnemo gnesti ročno ali s kuhinjskim robotom.

Hrustljav krompirjev burek

Testo gnetemo nekaj minut, nato dodamo še preostanek olja. Gnetemo naprej in ko postane gladko, je testo pripravljeno.

Hrustljav krompirjev burek

Testo razdelimo na tri dele in iz vsakega naredimo kroglico. Vse tri kroglice pokrijemo ali zavijemo v folijo za živila ter postavimo na sobno temperaturo, kjer morajo počivati vsaj eno uro.

Hrustljav krompirjev burek

Medtem pripravimo nadev iz krompirja. Čebulo nasekljamo in jo prepražimo. Krompir očistimo in naribamo, dodamo mu sol in poper. Vse skupaj dobro premešamo.

Hrustljav krompirjev burek

Na prepraženo čebulo damo še krompir in oboje pražimo 10 minut. Mešamo in pazimo, da se ne prilepi na ponev.

Hrustljav krompirjev burek

Nadev je pripravljen. Kuhinjsko mizo obložimo s starim prtom ali z rjuho in površino dobro pomokamo.

Hrustljav krompirjev burek

Na prt ali rjuho nato položimo eno kroglico testa in jo sprva razvaljamo s pomočjo valjarja.

Hrustljav krompirjev burek

V kozarcu si pripravimo vodo in olje za končno polivko med peko pa tudi za premaz testa.

Hrustljav krompirjev burek

Nato si pomagamo z rokami in testo razvaljamo, da bi čim tanjše. Najbrž nam bo testo tudi popokalo, a nič hudega, saj je bistveno, da je res čim tanjše, skoraj prozorno. Potem ga premažemo z vodo in oljem.

Hrustljav krompirjev burek

Na testo enakomerno porazdelimo krompirjev nadev.

Hrustljav krompirjev burek

Ko smo nadev enakomerno porazdelili, testo zavijemo v obliki “klobase”.

Hrustljav krompirjev burek

Testo zavijemo v obliki polža. Enako ponovimo s preostalima kroglicama testa.

Hrustljav krompirjev burek

Testo prestavimo v model za peko bureka, ki ga ni treba naoljiti. V modelu ga le premažemo z oljem po vrhu. Pečico segrejemo na 250 stopinj Celzija in mesni burek pečemo 20 minut. Po tem burek zalijemo z mešanico vode in olja/masla iz kozarca. Postavimo ga nazaj v pečico, toda le za minutko ali dve, da dobi lepo barvo in skorjo. Hrustljav krompirjev burek iz pečice je pripravljen in po njem že lepo diši po kuhinji. Zato ne izgubljajmo besed in uživajmo v njegovi hrustljavosti in božanskem okusu!

Hrustljav krompirjev burekNaj vam tekne!

Ocena:
Skupaj: 32 Povprečno: 4.2]

Sanjica

Sem jezikoslovka, pedagoginja in Imam več različnih hobijev -- rada berem, vrtnarim, poslušam glasbo. V življenju mi zelo veliko pomenijo živali, zato prostovoljno pomagam zapuščenim ter zanemarjenim psom in mačkam. Sem tudi ponosna lastnica čudovitega kužka Makija, mucka Mukija, ptičjega pajka in zlatih ribic. Za vsem ne zaostaja niti ljubezen do kuhanja, saj se tako sproščam. Pri tem uporabljam čim bolj domače sestavine (po možnosti iz lastnega vrta) in čim manj aditivov. Obožujem zelišča, ki jih tudi skrbno vzgajam, in menim, da so ravno ona tista, ki dajo jedem piko na i.

Dodaj odgovor