Hrustljav krompirjev burek
Čeprav sem od malih nog oboževala mesni burek, ki naj bi bil tudi edini “pravi” burek, sem se zelo navdušila, ko sem poskusila domač krompirjev burek, ki mu kupljeni ne seže niti do kolen. 🙂 Krompirjev burek, krompirjeva pita ali po bosansko “krompiruša”, je nasitna jed, zelo okusna in res “za prste polizat”. Kar je najboljše: zanj sploh ne potrebujete veliko sestavin, le upati si morate in na vašem krožniku bo hrustljav krompirjev burek.
Pripomočki za krompirjev burek:
- posoda
- pult za gnetenje ali kuhinjski robot z nastavki za testo
- model za peko bureka
- valjar
- kuhinjski čopič
- kozarec
- star prt ali rjuha
Sestavine za krompirjev burek:
Za testo:
- 350 g moke (bele pšenične ali posebne za pripravo vlečenega testa)
- 1 jajce
- 3 g soli
- 150 ml vode
- 50 ml olja
Za polnilo:
- 500 g krompirja
- 3 sesekljane čebule
- 1 čajna žlička soli
- pol čajne žličke popra
Za polivko:
- 300 ml vode
- 0,5 dl olja ali nekaj koščkov masla
Postopek za pripravo krompirjevega bureka:
V posodo damo vse sestavine za testo, pazimo samo na olje, saj ga dodamo le polovico, in ga začnemo gnesti ročno ali s kuhinjskim robotom.
Testo gnetemo nekaj minut, nato dodamo še preostanek olja. Gnetemo naprej in ko postane gladko, je testo pripravljeno.
Testo razdelimo na tri dele in iz vsakega naredimo kroglico. Vse tri kroglice pokrijemo ali zavijemo v folijo za živila ter postavimo na sobno temperaturo, kjer morajo počivati vsaj eno uro.
Medtem pripravimo nadev iz krompirja. Čebulo nasekljamo in jo prepražimo. Krompir očistimo in naribamo, dodamo mu sol in poper. Vse skupaj dobro premešamo.
Na prepraženo čebulo damo še krompir in oboje pražimo 10 minut. Mešamo in pazimo, da se ne prilepi na ponev.
Nadev je pripravljen. Kuhinjsko mizo obložimo s starim prtom ali z rjuho in površino dobro pomokamo.
Na prt ali rjuho nato položimo eno kroglico testa in jo sprva razvaljamo s pomočjo valjarja.
V kozarcu si pripravimo vodo in olje za končno polivko med peko pa tudi za premaz testa.
Nato si pomagamo z rokami in testo razvaljamo, da bi čim tanjše. Najbrž nam bo testo tudi popokalo, a nič hudega, saj je bistveno, da je res čim tanjše, skoraj prozorno. Potem ga premažemo z vodo in oljem.
Na testo enakomerno porazdelimo krompirjev nadev.
Ko smo nadev enakomerno porazdelili, testo zavijemo v obliki “klobase”.
Testo zavijemo v obliki polža. Enako ponovimo s preostalima kroglicama testa.
Testo prestavimo v model za peko bureka, ki ga ni treba naoljiti. V modelu ga le premažemo z oljem po vrhu. Pečico segrejemo na 250 stopinj Celzija in mesni burek pečemo 20 minut. Po tem burek zalijemo z mešanico vode in olja/masla iz kozarca. Postavimo ga nazaj v pečico, toda le za minutko ali dve, da dobi lepo barvo in skorjo. Hrustljav krompirjev burek iz pečice je pripravljen in po njem že lepo diši po kuhinji. Zato ne izgubljajmo besed in uživajmo v njegovi hrustljavosti in božanskem okusu!
Naj vam tekne!