Hrenovke v skutinem testu
Print Friendly, PDF & Email

Najpogostejša sestavina za ta recept je listnato testo, vendar ne v tem primeru. Pri hrenovkah v skutinem testu, gre za testo, ki ga zamesimo sami in vsebuje skuto. Skuta doda svežino in mehkobo in tako testo, ko se speče, nastane puhasto in slastno za pojesti. Testo lahko pripravimo vnaprej in ga shranimo v hladilniku ali ga obdelamo kar takoj.

 

Hrenovke v skutinem testu – pripomočki:

  • peki papir
  • velik pekač za pečico

Hrenovke v skutinem testu – sestavine:

(približno 20 kosov)

  • 300 g gladke moke
  • polovica pecilnega praška
  • 220 g skute
  • ščep soli
  • 90 g masla
  • 1 jajce
  • 1 dl toplega mleka
  • 2 – 3 pare hrenovk

Hrenovke v skutinem testu – postopek:

V manjšem lončku stopimo maslo na nizki temperaturi. V večjo posodo dodamo moko, sol, pecilni prašek in vmešamo skuto.

Jajce posebej razžvrkljamo in ga dodamo k moki in skuti. Stopljenemu maslu dodamo toplo mleko in vse skupaj vmešamo v maso.

Maso pričnemo mesiti z žlico, ko postane bolj kompaktno pa nadaljujemo z rokami. Ni potrebno gnesti veliko časa, toliko, da se sestavine povežejo v kompaktno zmes.

Kot rečeno že zgoraj, lahko testo pripravimo, ga postavimo v hladilnik in kasneje dokončamo celotno jed. Lahko pa testo kar takoj razvaljamo in sicer na debelino približno 3 mm. Vzamemo nož ter razrežemo na kvadratke kakor prikazuje slika spodaj.Po želji lahko kvadratke oblikujemo sproti – odvisno od dolžine in debeline hrenovk. Pečico prižgemo na 180°C.

Hrenovke dobro operemo in če so daljše razrežemo na tri enake dele. Po želji lahko še vsak del zrežemo še po dolžini ali pa obdržimo celotno hrenovko. Postavimo jo na začetek testa ter jo “zarolamo” tako da testo objame celotno hrenovko. Nato s prsti zapremo še testo ob strani.

Na pekač položimo peki papir in nanj polagamo hrenovke v skutinem testu. Naj bo med njimi nekaj prostora, saj se bo testo malenkost napihnilo.

Hrenovke v skutinem testu pečemo 20 – 25 minut, oziroma dokler ne pozlatijo, vendar ne puščajmo jih preveč časa v pečici saj moramo dobiti mehko puhasto testo. Ko so pečeni jih preložimo na krožnik ali posodo, da se ohladijo do konca. Poleg lahko postrežete jogurt ali razne namaze (kečap, majoneza ali gorčica) in slastna večerja je že gotova. Dober tek!

Ocena:
Skupaj: 3 Povprečno: 5]

Martina

Po poklicu sem grafična oblikovalka in mamica dveh punčk. Rada kuham za svoje najbližje ter fotografiram, kar združujem v eno strast - pisanje receptov.

Dodaj odgovor