Gratinirane skutne palačinke
Le kdo ne obožuje gratiniranih skutnih palačink. So okusne, hrustljave, polnjenje s skuto, za piko na i pa polite s pregreto smetano. Resda to ni najbolj zdrav obrok, enkrat mesečno pa si ga lahko privoščimo brez slabe vesti.
Gratinirane skutne palačinke-pripomočki:
- kozica
- metlica za stepanje
- ponev
- lopatka za obračanje palačink
- pekač
- manjša plastična posoda
- žlica
Gratinirane skutne palačinke-sestavine:
Za peko palačink:
- moka
- jajce
- sol
- mleko
- olje
Sestavine za gratinirane skutne palačinke:
- 200-500 g skute
- 2 žlici sladkorja
- pregreta smetana ( po želji)
Postopek priprave gratiniranih palačink:
Najprej pripravimo maso za palačinke. Po občutku, odvisno od števila palačink oz. velikosti pekača v katerem bomo kasneje gratinirali palačinke.
Ko porabimo vso maso in napečemo palačinke, zmešamo sladkor s skuto.
Pečene palačinke namažemo.
Namazane palačinke zvijemo in jih polagamo v pekač. Ko je pekač poln, polijemo s pregreto smetano, po želji.
Kaj je pregreta smetana?
Pregreta smetana se pripravi iz domačega mleka, ki se ga nalije v lončeno posodo in da čez noč v hladilnik. Nato se lončeno posodo z mlekom da zutraj v pečico štedilnika, ki se kuri na drva. Skorja na mleku se zlato rumeno zapeče. Lahko se jo še malo potopi v mleko, da dobimo še debelejšo plast smetane. Po pregrevanju počakamo, da se glinena posoda ohladi in nato precedimo. Spravimo jo v skrinjo, ko pa jo potrebujemo, jo vzamemo iz skrinje in odtalimo. Odlično se obnese pri izdelavi domačega štrudlja, v kombinaciji z domačo skuto. In seveda pri palačinkah.
Pečico segrejemo na 180 stopinj Celzija ter damo peči.
Dober tek!
Ocena:
Skupaj: 15 Povprečno: 4.5]