Cvetačni narastek
Cvetačni narastek je zelo okusna jed, ki lahko služi kot priloga ali kot samostojna jed. Jed ostane sočna in rahla, pripravljena je precej hitro in preprosto. Poskusite! 🙂
Cvetačni narastek – pripomočki:
- kuhinjska pečica
- štedilnik
- manjši pekač (cca. 12×15 cm, z višjim robom)
- manjša kozica
- žlica
- električni mešalnik
- skleda
- ponev
- nož
- deska za rezanje
- kuhinjska tehtnica
Cvetačni narastek – sestavine:
- 200 g cvetače
- 100 g sladke smetane (lahko tudi kisle)
- voda za kuhanje in pranje
- sol in poper po okusu
- pol večje, ali majhna rdeča čebula
- strok česna
- žlica olja
- 2 jajci
- ščep muškatnega oreščka
- žlica naribanega parmezana
- maslo za premazovanje pekača
Cvetačni narastek – postopek:
Cvetačo dobro operemo in jo razdelimo na manjše cvete. V kozico natočimo vodo, ki jo solimo in ko se ta segreje, cvetačo denemo v vodo, ter pustimo, da počasi vre 5-7 minut.
Med tem na deski za rezanje narežemo čebulo in česen. Na poljubno velike kose.
Ko se je cvetača pokuhala, ji odlijemo vodo.
Na štedilnik pristavimo ponev, v katero zlijemo žlico olja in na olju popražimo česen in čebulo. Toliko, da čebula postekleni, pazimo, da se česen ne zažge, ter rahlo solimo.
Nato v ponev dodamo pokuhano cvetačo, katero le malenkost popečemo, da ob robovih malo porjavi.
Nato ponev odstavimo in pustimo.
Med tem še prižgemo pečico, ki jo nastavimo na 180 °C. V skledo ubijemo 2 jajci, dodamo jima smetano, sol in poper po okusu in muškatni orešček.
Z električnim mešalnikom vse skupaj dobro zmiksamo, dokler se zmes ne speni.
Pekač namastimo, ter vanj zložimo oz. stresemo popečeno cvetačo, s čebulo in česnom.
Čezenj nato prelijemo jajčno mešanico. Pekač malo butnemo od pult, da jajčna mešanica pride do dna in se zrak dvigne na površje. Vse skupaj le še potresemo z žlico parmezana.
Nato pekač potisnemo v pečico in narastek pečemo 20-25 minut, pri 180 °C.
Narastek zadostuje kot priloga za 2 osebi, kot samostojna jed, pa za eno osebo.
Nom nom in dober tek! 😉
-Balubah