Cvetačni narastek
Print Friendly, PDF & Email

Cvetačni narastek je zelo okusna jed, ki lahko služi kot priloga ali kot samostojna jed. Jed ostane sočna in rahla, pripravljena je precej hitro in preprosto. Poskusite! 🙂

cvetacni-narastek-11

Cvetačni narastek – pripomočki:

  • kuhinjska pečica
  • štedilnik
  • manjši pekač (cca. 12×15 cm, z višjim robom)
  • manjša kozica
  • žlica
  • električni mešalnik
  • skleda
  • ponev
  • nož
  • deska za rezanje
  • kuhinjska tehtnica

Cvetačni narastek – sestavine:

  • 200 g cvetače
  • 100 g sladke smetane (lahko tudi kisle)
  • voda za kuhanje in pranje
  • sol in poper po okusu
  • pol večje, ali majhna rdeča čebula
  • strok česna
  • žlica olja
  • 2 jajci
  • ščep muškatnega oreščka
  • žlica naribanega parmezana
  • maslo za premazovanje pekača

Cvetačni narastek – postopek:

Cvetačo dobro operemo in jo razdelimo na manjše cvete. V kozico natočimo vodo, ki jo solimo in ko se ta segreje, cvetačo denemo v vodo, ter pustimo, da počasi vre 5-7 minut.

cvetacni-narastek

Med tem na deski za rezanje narežemo čebulo in česen. Na poljubno velike kose.

cvetacni-narastek-1

Ko se je cvetača pokuhala, ji odlijemo vodo.

cvetacni-narastek-3

Na štedilnik pristavimo ponev, v katero zlijemo žlico olja in na olju popražimo česen in čebulo. Toliko, da čebula postekleni, pazimo, da se česen ne zažge, ter rahlo solimo.

cvetacni-narastek-4

Nato v ponev dodamo pokuhano cvetačo, katero le malenkost popečemo, da ob robovih malo porjavi.

cvetacni-narastek-5

Nato ponev odstavimo in pustimo.

cvetacni-narastek-6

Med tem še prižgemo pečico, ki jo nastavimo na 180 °C. V skledo ubijemo 2 jajci, dodamo jima smetano, sol in poper po okusu in muškatni orešček.

cvetacni-narastek-2

Z električnim mešalnikom vse skupaj dobro zmiksamo, dokler se zmes ne speni.

cvetacni-narastek-7

Pekač namastimo, ter vanj zložimo oz. stresemo popečeno cvetačo, s čebulo in česnom.

cvetacni-narastek-8

Čezenj nato prelijemo jajčno mešanico. Pekač malo butnemo od pult, da jajčna mešanica pride do dna in se zrak dvigne na površje. Vse skupaj le še potresemo z žlico parmezana.

cvetacni-narastek-9

Nato pekač potisnemo v pečico in narastek pečemo 20-25 minut, pri 180 °C.

cvetacni-narastek-10

Narastek zadostuje kot priloga za 2 osebi, kot samostojna jed, pa za eno osebo.

Nom nom in dober tek! 😉

-Balubah

Ocena:
Skupaj: 13 Povprečno: 4.3]

Dodaj odgovor