Bučkini vrčki
Bučke so res vsestranska zelenjava in lahko jih pripravimo na sto in en način. Bučkini vrčki, so polnjene bučke, katere bodo vsi z veseljem pohrustali, tudi tisti najmlajši. 🙂
Bučkini vrčki – pripomočki:
- kuhinjska pečica
- pekač
- papir za peko
- ponev
- štedilnik
- žlička
- oster nož
- kuhalnica
- deska za rezanje
- zobotrebec
- merica za tekočine
Bučkini vrčki – sestavine:
Za 6 vrčkov oz 3 osebe:
- 2 bučki
- 2 stroka česna
- manjša čebula
- kakršno koli narezano meso, 2 žlici
- 1 žlica drobtinic
- 1 rumenjak
- 2 žlici olivnega olja
- 1 dl vode
- sol in poper po okusu
- 1 žlica naribanega parmezana
Bučkini vrčki – postopek.
Bučkam odrežemo oba konca in jih razrežemo na tretjine, da dobimo cca. 5 cm visoke kose. Odrezani naj bodo, kar se le da naravnost, da bodo vrčki tudi stali naravnost.
Iz vsakega kosa posebej, z žličko izdolbemo bučkino meso, ter okoli pustimo 3-4 mm robu, Spodaj pa pustimo slab cm debelo dno.
Na deski za rezanje, na debelo sesekljamo čebulo, česen, ter bučkino meso, ki smo ga prej izdolbli.
Na štedilnik pristavimo ponev, vanjo zlijemo olivno olje, ter na njem prepražimo nasekljano čebulo, česen in bučkino meso. Ko začne rahlo rjaveti, ga zalijemo s pol dl vode, ter počakamo, da voda nekoliko izhlapi.
Nato v ponev, dodamo še narezano meso (jaz sem uporabila goveje meso iz juhe, ki se odlično obnese).
Premešamo in kuhamo še cca. 5 minut. Po potrebi zalijemo s še pol dl vode. Solimo in popramo po okusu, ter odstavimo s štedilnika in pustimo, da se nekoliko ohladi. Masa naj ne bo tekoča.
Pečico nastavimo na 180°C. Ko je se zmes v ponvi ohladila, ji dodamo drobtinice in rumenjak.
Premešamo s kuhalnico. V pekač postavimo papir za peko, ter nanj postavimo naše vrčke. Do vrha jih napolnimo z maso, ter jih po vrhu posipamo s parmezanom.
Pekač postavimo v pečico, ter jih pečemo 25 minut, pri 180°C. Med tem, ko se vrčki pečejo, pripravimo ušesca, iz koncev bučk, ki so nam ostali.
Ušesca postavljamo na vrčke, ko so ti že pečeni, tako da, s pomočjo zobotrebca, v vrčke najprej naredimo luknjice in nato konce ušesc, potisnemo v vrček.
Nom nom in dober tek! 😉
-Balubah