Zelena mešana solata s pinjolami
Print Friendly, PDF & Email

Kadar imam na voljo več različnih vrst sveže solate in zelenjave, ki to sploh ni, a ima lepe, okusne zelene liste, rada pripravim mešano solato, ki ji dodam oreščke, tokrat pinjole. Te so rahlo sladke, kremnate, mastne in meni se zdijo zelo okusne, všeč pa mi je tudi, ker tako solata dobi hrustljavost. Če jih popečemo v suhi ponvi, se njihov okus okrepi, saj je sicer nežen in ne pretirano izrazit.

Pripomočki za zeleno mešano solato s pinjolami:

  • večja skleda za pranje in mešanje solate
  • servirna skleda
  • kuhinjski umivalnik
  • vilice
  • kuhinjske škarje ali deska in nož

Sestavine za zeleno mešano solato s pinjolami:

Za 2 osebi:

  • približno 50 g zelene solate (uporabila sem gentile)
  • približno 5 večjih listov mlade blitve
  • približno 1 pest rukole
  • 1 šilce lanenega olja
  • 1 šilce balzamičnega kisa
  • 1 ščep soli
  • 3 žlice pinjol oz. po okusu
  • nekaj vejic drobnjaka

Postopek za zeleno mešano solato s pinjolami:

Za zeleno mešano solato s pinjolami potrebujemo le večjo skledo, v kateri bomo zmešali vse sestavine v okusno solato. Najprej pod tekočo vodo očistimo zeleno solato (gentile) in jo natrgamo na poljubno velike koščke ter jih damo v servirno skledo.

V skledo za mešanje in pranje solate nalijemo vodo in vanjo potopimo rukolo. Premešamo in odlijemo vodo ter prilijemo novo in postopek ponavljamo, dokler ni vsa rukola dobro očiščena. Nato jo dodamo k solati v servirni skledi.

Liste mlade blitve očistimo pod tekočo vodo in jih natrgamo na koščke poljubne velikosti. Sama steblo in večje listne žile odstranim, lahko pa jih seveda pustimo. Tudi blitvo dodamo k rukoli in solati.

Solato moramo le še začiniti, ji dodati pinjole za hrustljavost in vse dobro premešati. Po želji lahko pinjole suho popražimo v nenaoljeni ponvi, da okus pride bolj do izraza, a tega sama tokrat nisem naredila, saj se mi je zdel njihov naravni okus povsem dovolj za to nežno solatko. Dodamo torej 3 žlice pinjol (po želji še več), ščep soli in po eno šilce balzamičnega kisa in lanenega olja. Čez dodamo še narezan drobnjak.

Vse sestavine te zelene mešane solate dobro premešamo in ponudimo poleg različnih jedi iz mesa ali zelenjave.

Dober tek!

Poskusite pa tudi okusno solato iz motovilca, koruze in redkvic. 😉

Ocena:
Skupaj: 1 Povprečno: 5]

Kuhartnica

Za imenom Kuhartnica ustvarjam Deja Horvat. Rada kuham, pečem, fotografiram in preživljam čas s svojo družino, v katero spadata tudi dva mačka. Naša družina ima zelo raznolike želje glede prehrane (pa sem niti ne štejem mačkov :)), zato vsak dan kuham vsaj dve različici kosila. Kuhanje za različne okuse mi je v izziv, zato se med mojimi recepti najdejo ideje za mesojedce, vegetarijance in vegane.

Dodaj odgovor