Toskanska panzanella
Odlična in nasitna panzanella vas bo v poletnih dneh nasitila in osvežila.
Vas zanima kaj je to? Toskanska solata, ki se naredi iz paradižnika, paprik ter zelo pomembne sestavine – na kocke narezanega kruha, ki se popeče na olivnem olju. Nekateri uporabijo bel kruh, jaz sem uporabila mešanico rženega in belega. Idejo, da naredim panzanello sem dobila, ko sem bila nekaj časa nazaj v Toskani, kjer smo si ogledali kako delajo oljčno olje. Tam so nam ponudili popečen kruh z njihovim olivnim oljem. In, ker sem od mami dobila nekaj paprik, sem se odločila, da poizkusim njihov recept. V originalnem receptu je tudi rdeča čebula, ki sem jo sama spustila. Za okus sem dodala še lističe domače bazilike.
Pripomočki za Toskansko panzanello
- ni posebnih pripomočkov
Sestavine za Toskansko panzanello
Za 2 osebi:
- 1 – 2 paradižnika
- 1 – 2 zeleni papriki
- 1 – 2 rumeni papriki
- sol po okusu
- 1 žlička limoninega soka
- 1 žlica balzamičnega kisa
- olivno olje
- 2 rezini kruha
- 2 lista bazilike
Sestavine so okvirne, zato niso tehtane, količino zelenjave prilagodite velikosti le-te in temu, kakšni jedci ste.
Kako naredimo Toskansko panzanello
Najprej umijem vso zelenjavo. Narežem in očistim paprike semen, ter jih narežem na manjše koščke.
V posodo še dodam na koščke narezan paradižnik.
Na kocke narežem kruh. Najboljše bo, če uporabite malo starejši kruh. V ponev nalijem žličko olivnega olja in popražim kruh, ki naj dobi lepo zlato-rumeno barvo.
K solati stresem popečene kocke kruha. Panzanello začinim s soljo, olivnim oljem, limoninim sokom, dolijem še žličko balzamičnega kisa. Za okus in okras dodam še 2 lista bazilike.
Naj vam solata pričara okuse Toskane, tako kot jo je meni.