Sočna krompirjeva solata s kislimi kumaricami
Obožujem vse vrste solat, toda krompirjeva solata je ena izmed mojih najljubših. Zakaj? Ker jo hitro in preprosto pripravim v vseh letnih časih, je sočna, okusna in vsi jo radi jemo. Razlogov je dovolj, kajne? Obstajajo številne različice – s čebulo, kuhanimi jajci itd., vendar meni osebno je najboljša povsem preprosta mešanica, kjer prevladujejo kisle kumarice in krompir. Če je še niste poskusili, si jo obvezno pripravite in uživajte.
Pripomočki za pripravo krompirjeve solate:
- deska za rezanje
- kuhinjski nož
- kozica
- štedilnik
- posoda
Sestavine za krompirjevo solato s kislimi kumaricami:
- 0,5 kg kuhanega krompirja
- 5-6 kislih kumaric
- pol jušne žlice gorčice
- 2 jušni žlici majoneze
- pol jušne žlice domačega oljčnega olja
- 2 jušni žlici kisle smetane
- malo soli in popra
Postopek priprave krompirjeve solate s kislimi kumaricami:
Krompir najprej olupimo, operemo in ga narežemo na srednje velike kocke. Lahko so manjše, če želite, da je bolj estetska in kot priloga. Jaz jo včasih naredim kot samostojno jed in takrat narežem na malo večje kocke. Krompir naj se ohladi, kar je zlasti pomembno, preden dodamo majonezo.
Medtem, ko se krompir hladi, mu dodamo nasekljane kisle kumarice. Če imate radi zelo kislo, potem lahko dodate še kakšno. One so lahko čim bolj drobno nasekljane, kar pa spet ni nujno, če želite, da se bolj čutijo.
K ohlajenemu krompirju in sesekljanim kislim kumaricam dodamo kislo smetano. Potem dodamo še majonezo. Vse skupaj premešamo.
Na koncu dodamo še gorčico, oljčno olje, sesekljan peteršilj, sol in poper.
Vse dobro premešamo, da se vse sestavine povežejo.
Tako, krompirjeva solata s kislimi kumaricami je pripravljena. Povsem preprosto, kajne? Najdlje traja samo kuhanje krompirja, a medtem lahko posesate hišo in postorite še kakšno hišno opravilo. Otročje lahko, zato vam jo lahko pomagajo pripraviti tudi najmlajši. Pomembno pa je, da se solata dobro ohladi, zato posodo, kjer smo jo pripravili, pokrijemo s folijo za živila in pospravimo v hladilnik, kjer naj stoji vsaj nekaj minut na čim nižji temperaturi.
Hladno postrežemo kot samostojno jed ali prilogo. Zakaj sem ji dodala pridevnik “sočna”, je razvidno že s slike. Dober tek!