Sočna krompirjeva solata s kislimi kumaricami
Print Friendly, PDF & Email

Obožujem vse vrste solat, toda krompirjeva solata je ena izmed mojih najljubših. Zakaj? Ker jo hitro in preprosto pripravim v vseh letnih časih, je sočna, okusna in vsi jo radi jemo. Razlogov je dovolj, kajne? Obstajajo številne različice – s čebulo, kuhanimi jajci itd., vendar meni osebno je najboljša povsem preprosta mešanica, kjer prevladujejo kisle kumarice in krompir. Če je še niste poskusili, si jo obvezno pripravite in uživajte.

Sočna krompirjeva solata s kislimi kumaricami

Pripomočki za pripravo krompirjeve solate:

 • deska za rezanje
 • kuhinjski nož
 • kozica
 • štedilnik
 • posoda

Sestavine za krompirjevo solato s kislimi kumaricami:

 • 0,5 kg kuhanega krompirja
 • 5-6 kislih kumaric
 • pol jušne žlice gorčice
 • 2 jušni žlici majoneze
 • pol jušne žlice domačega oljčnega olja
 • 2 jušni žlici kisle smetane
 • malo soli in popra

Postopek priprave krompirjeve solate s kislimi kumaricami:

Krompir najprej olupimo, operemo in ga narežemo na srednje velike kocke. Lahko so manjše, če želite, da je bolj estetska in kot priloga. Jaz jo včasih naredim kot samostojno jed in takrat narežem na malo večje kocke. Krompir naj se ohladi, kar je zlasti pomembno, preden dodamo majonezo.

Sočna krompirjeva solata s kislimi kumaricami

Medtem, ko se krompir hladi, mu dodamo nasekljane kisle kumarice. Če imate radi zelo kislo, potem lahko dodate še kakšno. One so lahko čim bolj drobno nasekljane, kar pa spet ni nujno, če želite, da se bolj čutijo.

Sočna krompirjeva solata s kislimi kumaricami

K ohlajenemu krompirju in sesekljanim kislim kumaricam dodamo kislo smetano. Potem dodamo še majonezo. Vse skupaj premešamo.

Sočna krompirjeva solata s kislimi kumaricami

Na koncu dodamo še gorčico, oljčno olje, sesekljan peteršilj, sol in poper.

Sočna krompirjeva solata s kislimi kumaricami

Vse dobro premešamo, da se vse sestavine povežejo.

Sočna krompirjeva solata s kislimi kumaricami

Tako, krompirjeva solata s kislimi kumaricami je pripravljena. Povsem preprosto, kajne? Najdlje traja samo kuhanje krompirja, a medtem lahko posesate hišo in postorite še kakšno hišno opravilo. Otročje lahko, zato vam jo lahko pomagajo pripraviti tudi najmlajši. Pomembno pa je, da se solata dobro ohladi, zato posodo, kjer smo jo pripravili, pokrijemo s folijo za živila in pospravimo v hladilnik, kjer naj stoji vsaj nekaj minut na čim nižji temperaturi.

Hladno postrežemo kot samostojno jed ali prilogo. Zakaj sem ji dodala pridevnik “sočna”, je razvidno že s slike. Dober tek!

Sočna krompirjeva solata s kislimi kumaricami

Ocena:
Skupaj: 6 Povprečno: 5]

Sanjica

Sem jezikoslovka, pedagoginja in Imam več različnih hobijev -- rada berem, vrtnarim, poslušam glasbo. V življenju mi zelo veliko pomenijo živali, zato prostovoljno pomagam zapuščenim ter zanemarjenim psom in mačkam. Sem tudi ponosna lastnica čudovitega kužka Makija, mucka Mukija, ptičjega pajka in zlatih ribic. Za vsem ne zaostaja niti ljubezen do kuhanja, saj se tako sproščam. Pri tem uporabljam čim bolj domače sestavine (po možnosti iz lastnega vrta) in čim manj aditivov. Obožujem zelišča, ki jih tudi skrbno vzgajam, in menim, da so ravno ona tista, ki dajo jedem piko na i.

Dodaj odgovor