Osvežilna fižolova solata
Print Friendly, PDF & Email

Osvežilna fižolova solata je odlična izbira za vse, ki si želijo zdrav in dober obrok odličnega okusa. Osvežilna fižolova solata, ki v kombinaciji s trdo kuhanimi jajci sproži prav poseben okus, je odlična samostojna jed ali dobra priloga vsem mesnim obrokom. Po tem receptu bomo naredili nekaj več kot 1 kg odlične in osvežilne fižolove solate, ki bo zadostovala za 5 do 6 oseb.

Pripomočki za osvežilno fižolovo solato:

  • velika skleda za solato
  • deska in nož za rezanje sestavin
  • cedilo
  • velika jušna žlica
  • tehtnica
  • posoda za kuhanje velikosti 1 l

Sestavine za osvežilno fižolovo solato:

  • 900 g kuhanega rdečega fižola
  • 1 rdeča čebula (80-100 g)
  • 3 jajca
  • 4 velike jušne žlice bučnega olja
  • 3 velike jušne žlice sončničnega olja
  • 2 veliki jušni žlici jabolčnega kisa
  • sol in poper po okusu
  • posušeni peteršilj za dekoracijo

Postopek za osvežilno fižolovo solato:

Pločevinke rdečega fižola najprej odpremo, stresemo v cedilo in operemo pod mrzlo vodo. Opran rdeči fižol pustimo v cedilu 5 do 10 minut, da odteče odvečna tekočina.

Ko se fižol dobro odcedi, ga stresemo v solatno skledo, ga solimo in popramo po okusu, nato še vse skupaj premešamo in skledo s fižolom postavimo v hladilnik.

Sedaj vzamemo posodo za kuhanje, vanjo damo 3 jajca in nalijemo vodo ter postavimo na štedilnik. Ko voda zavre, jajca kuhamo še 5 minut, potem posodo odstranimo z ognja, trdo kuhana jajca vzamemo iz posode in pustimo, da se nekoliko ohladijo. Med tem časom vzamemo desko za rezanje sestavin in nanjo položimo na polovico prerezano rdečo čebulo ter jo narežemo na tenke podolgovate lističe.

Vzamemo fižol iz hladilnika in mu dodamo tako narezano čebulo. Olupimo in na manjše kose narežemo trdo kuhana jajca. Tako narezana jajca dodamo fižolu in čebuli ter dobro premešamo.

Solati nato dodamo bučno in sončnično olje ter jabolčni kis. Vse sestavine dobro premešamo in združimo. Poskusimo in po potrebi še nekoliko posolimo.

Tako narejeno solato damo v hladilnik za 20 do 30 minut in po želji posujemo s posušenim peteršiljem ter postrežemo.

Dober tek.

Ocena:
Skupaj: 3 Povprečno: 4.3]

Dodaj odgovor