Morska solata
Poletje je čas morskih dobrot. Sama si morske dobrote rada pripravim tudi pozimi in obujam spomine na poletje. Pri pripravi morske solate lahko uporabite sveže ali zamrznjene lignje in hobotnico in jo tako pripravite v vseh letnih časih.
Pripomočki za pripravo morske solate:
- posoda za kuhanje in ekonom lonec
- posodo za mešanje
- nož
- deska
- žlica
- krožnik
Sestavine za pripravo morske solate:
- 1kg hobotnice (lahko tudi samo lovke)
- 400g lignjev
- 1 manjša čebula
- 4 stroki česna
- 4 srednje veliki krompirji
- sol
- poper
- lovorjev list
- cca 1-2dcl olivno olje
- vejica peteršilja
- 1 limona
- kis
Postopek priprave morske solate:
Olupimo in na koščke narežemo krompir. Skuhamo ga v osoljeni vodi, nato pa odcedimo in ohladimo.
Skuhamo tudi hobotnico in lignje, v vodo dodamo ščep soli in lovorjev list. Pred kuhanjem oboje očistimo. Sama ju skuham v ekonom loncu, lahko pa ju tudi v navadni posodi. V ekonom loncu kuhamo hobotnico približno 20 minut, v klasični posodi pa približno 1 uro.
Lignje pa kuhamo v ekonom loncu 5 minut, v klasični posodi pa 10-15 minut.
Sama dolžina kuhanja je odvisna od velikosti hobotnice in lignjev, tako da je dolžino potrebno prilagoditi le-temu. Ko so lignji in hobotnica kuhani, ju malo ohladimo in razrežemo na manjše koščke. V večjo posodo damo skuhan krompir, hobotnico in lignje. Dodamo še na drobno nasekljano čebulo in česen.
Vse skupaj solimo in popramo, dodamo še sesekljan peteršilj in premešamo. Dodamo limonin sok, žlico kisa in olivno olje in dobro premešamo.
Solato dobro ohladimo. Če se nam zdi presuha, lahko dodamo še malo olja. Serviramo dobro ohlajeno s koščkom kruha.
Pa dober tek.