Mešana grška solata
Print Friendly, PDF & Email

Kljub temu, da prihajajo bolj hladni dnevi, je solata iz sveže zelenjave še vedno nenadomestljiva ob kosilu ali večerji. Grška mešana solata je pri nas doma še posebej priljubljena, ker lahko nadomesti kateri koli obrok. Poleg tega je tudi odličnega okusa. Grška mešana solata po tem receptu zadostuje za 6 oseb in v hladilniku počaka tudi 2-3 dni.

Pripomočki za pripravo mešane grške solate:

  • velika steklena solatna skleda
  • deska in nož za rezanje sestavin ali ročni rezalnik za zelenjavo
  • ribežen
  • 1 krožnik ali skleda za naribani del zelenjave
  • velika jušna žlica
  • kuhalnica

Sestavine za pripravo mešane grške solate

Solata zadostuje za 6 oseb, oz. po tem receptu boste dobili okoli 1,3 kg solate.

  • 150 g blitve
  • 150 g naribanega zelja
  • 150 g češnjevega paradižnika
  • 150 g fitaki ali feta sira
  • 2 kumari
  • 1 bučka
  • 3 korenčki
  • 5 kislih kumaric
  • 4 rdeče paprike
  • himalajska sol (lahko je tudi morska sol) po okusu
  • poper po okusu
  • 2 veliki žlici gorčice
  • 2 veliki žlici olivnega olja
  • 100 g majoneze

Postopek za pripravo mešane grške solate:

Za pripravo grške mešane solate vedno uporabimo svežo zelenjavo.

Bučko, kumare, papriko in kisle kumare narežemo na majhne kvadratke – če imate takšen strgalnik, ki to naredi namesto vas, najbolje, da ga uporabite. Tako boste pridobili na času in si v veliki meri olajšali delo. Korenje in zelje naribamo. Rdečo papriko prerežemo na polovico in ji odstranimo semena, papriko nato narežemo na manjše kvadratke. Na deski za rezanje narežemo še blitvo, katero narežemo na rezance, sir na manjše koščke in češnjev paradižnik na četrtine.

Narezano in naribano zelenjavo dajemo v solatno skledo. Sam vrstni red dodajanja zelenjave v skledo ni pomemben, na koncu je vsa zelenjava združena. Med zlaganjem zelenjave nekoliko posolimo samo narezane bučke. Posoljene bučke so mehkejše in bolj primerne za ta tip solate. Po tem, ko smo bučke dodali v skledo in jih posolili, normalo nadaljujemo z dodajanjem pripravljene zelenjave v skledo.

Ko v skledo dodamo vso zelenjavo, na vrh damo majonezi in gorčico.

Sedaj dodamo tudi sir, ki smo ga pred tem že narezali. Grško solato potem dobro premešamo z kuhalnico, da se vse sestavine združijo.

Na koncu dodamo še 2 žlici olivnega olja, sol in poper po okusu. Še enkrat na rahlo premešamo in pokrito postavimo v hladilnik za 1 uro.

Grška solata je pripravljena. Po želji jo nekoliko okrasimo in postrežemo.

Dober tek.

Ocena:
Skupaj: 3 Povprečno: 4.7]

Dodaj odgovor