Krompirjeva solata s paradižnikom
Krompir največkrat pražimo, pečemo, cvremo, le redko pa ga pripravimo kot solato. V kombinaciji z bučnim oljem, kisom in paradižnikom dobimo posebej zanimivo samostojno jed ali prilogo k ribam ali mesu.
Krompirjeva solata s paradižnikom – pripomočki:
- lonec
- nož in deska
- skleda
- vilice
Krompirjeva solata s paradižnikom – sestavine:
- 500 g krompirja
- 1 čebula ali več mladih čebul
- 2 paradižnika
- bučno olje
- kis
- sol
- voda
Krompirjeva solata s paradižnikom – postopek:
V lonec naložimo opran krompir z lupinami vred. Krompir naj bo manjši, da bo hitreje kuhan. Zalijemo z vodo in kuhamo. Ko je krompir kuhan ga odcedimo in še vročega olupimo.
Krompir narežemo na rezine in damo v skledo. Operemo in narežemo tudi paradižnik, ter ga dodamo krompirju.
Čebulo očistimo in narežemo na tanke kolobarje, ter jo dodamo solati. Začinimo s soljo, bučnim oljem in kisom.
Krompirjeva solata je okusna tako topla, kot hladna. Lahko jo ponudimo kot samostojno jed ali kot prilogo. Nekateri pravijo, da je najboljša naslednji dan, ko malo “odleži” in se okusi med saeboj še bolj prepojijo.
Naj vam tekne!