Francoska solata
Francoska solata pri nas doma ni bila na jedilniku ravno pogosto. Mama jo je običajno pripravila le enkrat na leto – za silvestrsko večerjo. V spominu mi je ostala kot slavnostna jed za posebne priložnosti. Ker se bližajo prazniki, je dobro, da malo povadim. Recept, ki si ga lahko ogledate v nadaljevanju, je mamina silvestrska francoska solata. Ko si jo boste pripravili doma, boste ugotovili, da je za si prste polizat in za s kruhom pomazat.
Francoska solata – pripomočki:
- kozica s pokrovko
- skleda
- kuhalnica
- jedilna žlica
- nož
- deska za rezanje
- cedilo
- tehtnica
- lonček
Francoska solata – sestavine:
- 150 g graha
- 150 g korenja
- 150 g krompirja
- 1 jajce
- 100g majoneze
- ščep soli
- malo popra (po okusu)
Francoska solata – priprava:
Krompir in korenje olupimo in narežemo na drobne, za grah velike kockice. Grah, korenje in krompir skuhamo ločeno. Najprej skuhamo grah, nato korenje in na koncu še krompir. Vsako vrsto zelenjave posebej damo v kozico, prilijemo toliko vode, da je zelenjava pokrita.
Kozico pokrijemo in počakamo, da voda zavre, nato zmanjšamo ogenj, da se zelenjava počasi kuha. Voda naj le narahlo vre. Kuhamo 5 minut. Kuhano zelenjavo odcedimo. V lončku skuhamo še jajček. Počakamo, da voda zavre, nato vanjo damo jajce. Kuhamo ga 10 minut. Zelenjavo prestavimo v skledo in počakamo, da se pohladi.
Ohlajeno jajce olupimo, prerežemo najprej na pol, potem pa še vsako polovico na 4 dele in na majhne kockice (enako kot krompir in korenje).
Jajce dodamo kuhani zelenjavi.
Pripravljenim sestavinam dodamo ščep soli, nekaj popra in majonezo.
Previdno in počasi premešamo, da se majoneza enakomerno razporedi po zelenjavi. Francosko solato hranite v hladilniku. Tako, to je recept za mamino silvestrsko francosko solato. Kako jo pa vi pripravite?
Uživajte v okusih!