Zlevanka s kislo smetano
Print Friendly, PDF & Email

Zlevanka spada med močnate jedi, ki so jo pripravljali že naši starši in stari starši in je predstavljala glavni obrok ali posladek. Vse sestavine z mešalnikom zmešamo v eni skledi, vlijemo v pekač in že pečemo. Ja, včasih so preproste stvari res najboljše. Pa dajmo speči zlevanko s kislo smetano.

zlevanka-s-kislo-smetano-2

Zlevanka s kislo smetano – pripomočki:

  • skleda za mešanje
  • tehtnica
  • žlica
  • električni mešalec
  • pekač 36 x 21 cm

Zlevanka s kislo smetano – sestavine:

  • 2 jajci
  • 500 ml mleka
  • 50 ml olja
  • 300 g gladke moke
  • 2 žlici sladkorja
  • ščep soli

Preliv:

  • 400 g kisle smetane
  • 1 večje jajce
  • 3 žlice sladkorja

In še:

  • maslo za namastitev pekača
  • kristalni sladkor za posip

Zlevanka s kislo smetano – postopek:

V posodi z električnim mešalec zmešamo najprej vse mokre sestavine: jajci, mleko in olje. Nato dodamo še suhe sestavine: moko, sladkor in sol. Vse sestavine zmešamo v enotno zmes.

zlevanka-s-kislo-smetano-4

Pekač temeljito namastimo in vanj prelijemo jajčno zmes.

zlevanka-s-kislo-smetano-5

Nato zmešamo preliv iz kisle smetane z jajcem in sladkorjem.

zlevanka-s-kislo-smetano-6

Preliv z žlico prelijemo po jajčni zmesi, ki smo jo prelili v pekač. Preliv samo nežno polagamo po vrhu in ga ne vmešamo v jajčno zmes.

zlevanka-s-kislo-smetano-7

Tako pripravljeno zlevanko damo peči v predhodno ogreto pečico na 180 stopinj za 45 minut oziroma odvisno od pečice. Ko se po  vrhu na mestih rahlo zlato obarva, je pečena.

Postrežemo še toplo ali mrzlo. Po vrhu posipamo s kristalnim sladkorjem (ni obvezno). Dober tek!

zlevanka-s-kislo-smetano-3

Ocena:
Skupaj: 154 Povprečno: 4.3]

Dodaj odgovor