Sladki korneti
Pred leti sem večkrat uživala ob sladkanju z zimskim sladoledom, zadnja leta pa ga nisem nikjer več zasledila. Odločila sem se, da ga pripravim kar doma, a so vsi recepti, ki sem jih izbrskala, vsebovali surova jajca. Malo sem eksperimentirala in nastal je okusen recept za zimski sladoled brez jajc oziroma sladke kornete. Ker sem uporabila tudi kislo smetano, je okus zimskega sladoleda sicer sladek, a tudi osvežilen.
Sladki korneti – pripomočki:
- ni posebnih pripomočkov
Sladki korneti – sestavine
Za cca. 20 malih kornetov:
- 100 g čokolade za kuhanje ali temne čokolade
- 5 velikih penic
- 3 – 4 žlice kisle smetane
- 2 piškota (plazma, petit bueere, albert …) ali malo mletih mandljev, lešnikov, kokosa …
- 20 kornetov
Sladki korneti – postopek:
Če nimamo majhnih kornetov, lahko uporabimo klasične in jih odrežemo z ostrim nožem, na dolžino, približno 6 cm. Seveda pa lahko pustimo tudi cele in pripravimo večje sladolede.
Na štedilnik pristavimo kozico z malo vode, nad njo pa nepregorno posodo, kamor nalomimo čokolado. Večkrat premešamo, da se čokolada stopi. Po želji lahko del temne čokolade zamenjamo z mlečno čokolado. Dodamo še penice, ter mešamo, da se tudi te stopijo.
Bodimo potrpežljivi, saj lahko to traja kar nekaj časa.
Ko se oboje stopi, odstavimo s štedilnika in po potrebi preložimo v večjo skledo. Dodamo žlico kisle smetane in na nizki hitrosti premešamo z električnim mešalnikom. Nato postopoma dodajamo še preostanek kisle smetane.
Dodamo še naribane ali zdrobljene piškote ali druge dodatke po okusu. Če bodo sladki korneti namenjen le odraslim, ga lahko obogatimo s poljubno alkoholno pijačo (rum, čokoladni liker …).
Na koncu še enkrat vse sestavine dobro premešamo z električnim mešalnikom, nato pa kremo z žličko nadevamo kornete.
Po želji jih lahko, ko se krema strdi, potopimo v stopljeno čokolado in poljubno okrasimo. Če nam je krema za sladke kornete všeč in morda nimamo pri roki kornetov, lahko z njo premažemo tudi rulado.
Brbončice vam bodo hvaležne.