Žepki z orehi in cimetom
Slovenske kulinarike si ne znamo predstavljati brez orehovih jedrc, ki so že tradicija, sploh pri peki slovenske potice, raznih zvitkov, kolačev, namazov in še in še. V bistvu, ko omenimo orehe, nam vse zadiši po domu in po praznikih. Danes bomo združili okuse v kvašene v žepke z orehi in cimetom, ki nas bodo prijetno pogreli.
Žepki z orehi in cimetom – pripomočki:
- tehtnica
- električni robot za gnetenje (ni obvezno)
- skodelica
- žlica
- valjar
- majhen krožnik
- peki papir
- pekač od pečice
- slaščičarski čopič
Žepki z orehi in cimetom – sestavine:
Testo:
- 500 g gladke moke
- 270 ml mleka
- 1 jajce
- 70 g stopljenega masla
- 1 žlica sladkorja
- 1 vrečica suhega kvasa ali pol kocke svežega
- ščep soli
Nadev:
- 120 g masla sobne temperature
- 100 g sladkorja
- 1 žlička cimeta
- 120 g grobo mletih orehov
Žepki z orehi in cimetom – postopek:
Iz sestavin za testo zgnetemo testo in na mirnem in toplem prostoru pustimo vzhajati. Če bomo uporabili sveži kvas, najprej naredimo kvasec. S suhim kvasom kvasec ni potreben. Pustimo vzhajati tako dolgo, da testo podvoji volumen.
Med tem, ko testo vzhaja naredimo nadev in sicer zmehčano maslo, sladkor in cimet zmešamo v homogeno zmes.
Orehe grobo zmeljemo. Pazimo, da nam orehova jedrca ostanejo v večjih koščkih.
Nato testo razdelimo na dva dela, cca. 2x po 450 g in na pomokani površini vsakega posebej razvaljamo. Prav tako na dva dela razdelimo namaz in orehe. Razvaljano testo premažemo po celi površini z namazom, ki smo ga pripravili iz masla.
Preko testa, ki smo ga premazali z maslenim nadevom, potrosimo grobo mlete orehe.
Premazano testo zvijemo v zavitek.
S pomočjo krožnika od servisa za kavo izrežemo žepke.
Žepke z orehi in cimetom položimo v pekač od pečice, ki smo ga obložili s peki papirjem in jih pustimo vzhajati še kakšnih 40 minut. Nato jih damo peči na 185 stopinj Celzija z ventilacijo, približno 25 minut, da se žepki zlato obarvajo oz. odvisno od pečice. Peči jih damo kar v neogreto pečico, ker bodo med segrevanjem pečice še vzhajali. Pred peko in še 2x med peko, jih s čopičem premažemo z vodo.
Naj vas prijetno ogrejejo!