Žepki z orehi in cimetom
Print Friendly, PDF & Email

Slovenske kulinarike si ne znamo predstavljati brez orehovih jedrc, ki so že tradicija, sploh pri peki slovenske potice, raznih zvitkov, kolačev, namazov in še in še. V bistvu, ko omenimo orehe, nam vse zadiši po domu in po praznikih. Danes bomo združili okuse v kvašene v žepke z orehi in cimetom, ki nas bodo prijetno pogreli.

zepki-z-orehi-in-cimetom-9

Žepki z orehi in cimetom – pripomočki:

  • tehtnica
  • električni robot za gnetenje (ni obvezno)
  • skodelica
  • žlica
  • valjar
  • majhen krožnik
  • peki papir
  • pekač od pečice
  • slaščičarski čopič

Žepki z orehi in cimetom – sestavine:

Testo:

  • 500 g gladke moke
  • 270 ml mleka
  • 1 jajce
  • 70 g stopljenega masla
  • 1 žlica sladkorja
  • 1 vrečica suhega kvasa ali pol kocke svežega
  • ščep soli

Nadev:

  • 120 g masla sobne temperature
  • 100 g sladkorja
  • 1 žlička cimeta
  • 120 g grobo mletih orehov

Žepki z orehi in cimetom – postopek:

Iz sestavin za testo zgnetemo testo in na mirnem in toplem prostoru pustimo vzhajati. Če bomo uporabili sveži kvas, najprej naredimo kvasec.  S suhim kvasom kvasec ni potreben. Pustimo vzhajati tako dolgo, da testo podvoji volumen.

zepki-z-orehi-in-cimetom-1

Med tem, ko testo vzhaja naredimo nadev in sicer zmehčano maslo, sladkor in cimet zmešamo v homogeno zmes.

zepki-z-orehi-in-cimetom-2

Orehe grobo zmeljemo. Pazimo, da nam orehova jedrca ostanejo v večjih koščkih.

zepki-z-orehi-in-cimetom-3

Nato testo razdelimo na dva dela, cca. 2x po 450 g in na pomokani površini vsakega posebej razvaljamo. Prav tako  na dva dela razdelimo namaz in orehe. Razvaljano testo premažemo po celi površini z namazom, ki smo ga pripravili iz masla.

zepki-z-orehi-in-cimetom-4

Preko testa, ki smo ga premazali z maslenim nadevom, potrosimo grobo mlete orehe.

zepki-z-orehi-in-cimetom-5

Premazano testo zvijemo v zavitek.

zepki-z-orehi-in-cimetom-6

S pomočjo krožnika od servisa za kavo izrežemo žepke.

zepki-z-orehi-in-cimetom-7

Žepke z orehi in cimetom položimo v pekač od pečice, ki smo ga obložili s peki papirjem in jih pustimo vzhajati še kakšnih 40 minut. Nato jih damo peči na 185 stopinj Celzija z ventilacijo, približno 25 minut, da se žepki zlato obarvajo oz. odvisno od pečice. Peči jih damo kar v neogreto pečico, ker bodo med segrevanjem pečice še vzhajali. Pred peko in še 2x med peko, jih s čopičem premažemo z vodo.

Naj vas prijetno ogrejejo!

zepki-z-orehi-in-cimetom-13

Ocena:
Skupaj: 23 Povprečno: 4.4]

Dodaj odgovor