Progasto pecivo
Progasto pecivo je različica peciva znanega tudi pod imenom “zebra”. Pecivo je rahlo, še sveže pa se v ustih kar topi. Pomembno je tudi to, da ga pripravimo v zelo kratkem času in iz sestavin, katere ima vsaka gospodinja ponavadi na zalogi. Ponudimo lahko še mlačnega, za sladki zajtrk, za sladko večerjo ali pa sladico ob popoldanski kavici.
Progasto pecivo – pripomočki
- tehtnica
- mešalnik
- velika žlica
- posoda za mešanje
- pekač za torto
- papir za peko
- pečica
Progasto pecivo – sestavine
- 5 jajc
- 220 g sladkorja
- 1 zavitek vanilijevega sladkorja
- 1,5 dcl olja
- 300 g moke
- 1 zavitek pecilnega praška
- 1,5 dcl gazirane mineralne vode
- 2 žlici čokolade v prahu
- 2 žlici kakava
- 2 žlici moke
Progasto pecivo – postopek
Penasto zmešamo jajca, sladkor in vanilijev sladkor. Dodamo še mineralno vodo, olje in pri nižji hitrosti narahlo pomešamo .
Moko s pecilnim praškom, zmešamo v drugi posodi …
… in vmešamo v jajčno maso. Od celotne mase odlijemo polovico le-te ter ji dodamo čokolado in kakav. V drugo polovico mase vmešamo dve žlici moke. V pekač obložen s papirjem za peko, na sredino vlivamo po dve žlici svetle in po dve žlici temne mase, vsakič v isto točko na sredini.
Ko z izmeničnim vlivanjem svetle in temne mase porabimo obe masi, položimo pekač v ogreto pečico na 180 stopinj Celzija. Pečemo pribl. 4o minut.
Preden pecivo vzamemo iz pečice, preverimo, če je pečeno. Zobotrebec potisnemo v biskvit in če se le-tega oprime nepečena masa, pečemo še nekaj časa. Razrežemo, ko se malo ohladi.
Prijetno sladkanje!