Zdrobovo pecivo z jabolki, lešniki in bananami – brez sladkorja
Včasih si postavimo vprašanje:”Zakaj vedno klasičen sladkor, če ga lahko nadomestimo z našemu telesu bolj zdravo stvarjo?” In tako pred nami omamno diši sočno zdrobovo pecivo z jabolki, lešniki in bananami – brez sladkorja! Že vonj po bananah in lešnikih nas bo prevzel, kaj šele res odličen okus.
Pripomočki za zdrobovo pecivo z jabolki, lešniki in bananami – brez sladkorja:
- pečica
- ribežen
- merilna posodica (1 lonček = 180 ml)
Sestavine za zdrobovo pecivo z jabolki, lešniki in bananami – brez sladkorja:
Pekač premera 26 cm:
- 1 lonček pšeničnega zdroba (1 lonček = 180 ml)
- 1 lonček mletih lešnikov (lahko tudi mleti orehi)
- 1/2 lončka olja
- 1/3 lončka mleka
- 2 jajci
- 1 pecilni prašek
- 3 banane
- 4 večja jabolka
- 2 žlici ruma (opcijsko)
Postopek za zdrobovo pecivo z jabolki, lešniki in bananami – brez sladkorja:
Pripravimo si vse sestavine, pšenični zdrob in mlete lešnike ali orehe z lončkom namerimo in damo v posodo kjer bomo vso maso za pecivo mešali.
V to posodo dodamo jajci, pecilni prašek, olje in mleko ter dobro premešamo. Banane olupimo in jih z vilico zmečkamo. Banane naj bodo čim bolj zrele. Saj banana z zrelostjo pridobiva na sladkobi in tako bo pecivo brez sladkorja vseeno sladko.
V posodo sedaj dodamo še banane in premešamo. Jabolka operemo, osušimo in naribamo na ribežen. Če imamo domača, bio jabolka, jih ni potrebno lupiti. V nasprotnem primeru pa jabolka olupimo.
Sedaj v maso dodamo še naribana jabolka in rum, če želimo malo bolj bogat okus peciva. Alkohol bo med peko izhlapel, aroma pa bo ostala. Pekač ali različne druge modelčke napolnimo z maso in segrejemo pečico na 190 °C.
V naprej segreti klasični pečici pečemo zdrobovo pecivo z jabolki, lešniki in bananami – brez sladkorja, 40 do 45 minut.
Ko pecivo ohladimo, ga narežemo na kocke ali stresemo iz modelčkov ter lahko še dodatno posujemo z mletimi lešniki ali orehi (kar smo uporabili pri peki).
Dober tek 😊