Veganska čokoladna torta z marakujo
Veganska čokoladna torta z marakujo je čudovita kombinacija sladkega in kislega. Dno je narejeno iz veganskega biskvita, sledi izdaten sloj čokoladne kreme, na vrhu pa je osvežujoča plast iz marakuje. Res noro okusno!
Veganska čokoladna torta z marakujo – pripomočki:
- model za torto premera 21 cm
- merilna posodica ali kozarec, ki drži 1 dl
Veganska čokoladna torta z marakujo – sestavine:
Biskvit
- 1 dl akvafabe (vode od kuhanja čičerike)
- 1 dl bele moke
- 1 dl sladkorja
- 0,5 čajne žličke pecilnega praška
Čokoladna krema
- 5 dl sladke smetane za stepanje
- 200 g veganske čokolade
- 6 g agar-agarja
Marakujin preliv
- 250 g marakuje (sredica)
- 1 jedilna žlica sladkorja
- 0,25 dl vode
- 2 g agar-agarja
Veganska čokoladna torta z marakujo – priprava:
Biskvit
Pecilni prašek vmešamo v moko. Akvafabo in sladkor z mikserjem stepamo toliko časa, da masa postane bele barve in nastanejo mehurčki. Sama miksam dobro minuto. Nato s pomočjo cedila v maso presejemo moko z vmešanim pecilnim praškom ter premešamo, da dobimo gladko maso.
Vse skupaj prelijemo v namaščen ali s peki papirjem obložen pekač za torte in damo takoj v predhodno ogreto pečico (navadna) na 200 °C. Pečemo 20 minut. Ohladimo. Biskvit pustimo v tortnem modelu.
Bolj natančen opis s fotografijami najdete v prispevku biskvit brez jajc.
Čokoladna krema Polovico sladke smetane (2,5 dl) čvrsto stepemo.
Drugo polovico sladke smetane (2,5 dl) vlijemo v primerno veliko kozico. Dodamo agar-agar in premešamo. Segrejemo do vretja in ko zavre kuhamo še 2 minuti. Med kuhanjem večkrat premešamo.
Odstavimo z ognja in dodamo na majhne koščke narezanon čokolado. Uporabimo lahko tudi čokoladne kapljice. Premešamo, da dobimo enotno gladko kremo.
Dodamo čvrsto stepeno sladko smetano in previdno mešamo, dokler ne dobimo enakomerno obarvane lahke čokoladne kreme. Takoj prelijemo čez ohlajen biskvit. Postavimo v hladilnik za cca. 1 uro, da se krema strdi.
Marakujin preliv V primerno veliko kozico damo marakujo, sladkor, vodo in agar-agar. Kuhamo do vretja. Ko zavre kuhamo še 2 minuti. Med kuhanjem večkrat premešamo.
Ko je preliv gotov, ga pustimo stati 5 minut, da se malo pohladi. Nato marakujin preliv prelijemo čez ohlajeno in strjeno čokoladno kremo. Damo v hladilnik, da se marakujin preliv strdi. Pol ure bo dovolj.
Ko se marakujin preliv popolnoma strdi, lahko torto vzamemo iz modela in postrežemo. Uživajte v okusih!