Vanilijevo čokoladna torta
Print Friendly, PDF & Email

Vanilijevo čokoladna torta je različica klasične ledene torte. Za pripravo resnično ne potrebujemo posebnih slaščičarskih veščin in vedno uspe. Najboljša je naslednji dan. Prevladuje čokoladni okus, lepo pa ga dopolnjuje tudi vanilijeva krema. Primerna je za popoldansko sladico, če pa smo vešči krašenja, pa jo lahko pripravimo tudi ob različnih priložnostih.

vanilijevo cokoladna torta

Vanilijevo čokoladna torta – pripomočki:

  • tehtnica
  • pekač za torte (premer 26 cm)
  • mešalnik
  • posoda za mešanje
  • kozica
  • pečica – ventilacijska
  • nož
  • papir za peko

Vanilijevo čokoladna torta – sestavine:

Za biskvit:

  • 3 jajca
  • 160 g bele mehke moke
  • 240 g kristalnega sladkorja
  • 125 g masla
  • 1,2 dcl mleka
  • 60 g kakava
  • 1 zavojček pecilnega praška
  • ščepec soli

Za čokoladno kremo:

  • 200 g temne čokolade
  • 3 dcl sladke smetane za stepanje
  • 2,5 dcl mleka
  • 80 g kristalnega sladkorja
  • 2 rumenjaka
  • 1 zavojček želatine (20 g)

Za vanilijevo kremo:

  • 2 rumenjaka
  • 1,5 dcl sladke smetane za stepanje
  • 1,2 dcl mleka
  • 40 g kristalnega sladkorja
  • 2 zavojčka vanilijevega sladkorja
  • 1/2 zavojčka želatine (10 g)

Za premaz:

  • 100 g mlečne čokolade
  • 50 g temne čokolade
  • 1.5 dcl sladke smetane za stepanje

Za obliv:

  • 100 g temne čokolade
  • 50 g mlečne čokolade
  • 1,2 dcl sladke smetane za stepanje

Za vlaženje:

  • 2 dcl sadnega soka (pomaranča)

 

Vanilijevo čokoladna torta – postopek:

Vse sestavine za tortni biskvit penasto zmešamo in prelijemo v tortni pekač, katerega smo dobro namastili in pomokali ali pa obložili s papirjem za peko. Pečemo v vnaprej ogreti pečici na 170 stopinj Celzija pribl. 23 minut oz. tako dolgo, da se biskvit enakomerno obarva.

vanilijevo cokoladna torta

Ko je biskvit pečen, odstranimo obroč pekača in biskvit postavimo na hladno mesto, da se ohladi. Ko je ohlajen, ga prerežemo na polovico.

vanilijevo cokoladna torta

Za pripravo čokoladne kreme najprej penasto zmešamo rumenjake in sladkor ter maso vmešamo v vrelo mleko. Na ognju mešamo, dokler se ne zgosti. Umaknemo z ognja in v maso dodamo nasekljano čokolado in želatino (pripravljeno po navodilih na zavojčku) in mešamo, da se koščki čokolade stopijo in dobimo gladko maso. Maso ohladimo do mlačnega. Občasno premešamo, da se ne naredi skorja.

vanilijevo cokoladna torta

Ko ima čokoladna masa skoraj sobno temperaturo, vmešamo predhodno stepeno sladko smetano. Naredili smo čokoladno kremo. Na tortni model vrnemo obroč in vlijemo kremo preko nasočene spodnje polovice biskvita. Za vanilijevo kremo je postopek enak predhodnemu: rumenjake in sladkor penasto zmešamo in maso med mešanjem vlijemo v vrelo mleko. Kuhamo tako dolgo, da se zgosti in dodamo že pripravljeno želatino. Maso ohladimo in ko ima sobno temperaturo, nežno primešamo stepeno sladko smetano.

vanilijevo čokoladna torta

Naredili smo vanilijevo kremo in jo prelijemo v tortni model preko čokoladne kreme. Pokrijemo z drugo polovico biskvita in pustimo na hladnem vsaj 5 ur.

vanilijevo cokoladna torta

Po preteku vsaj 5 ur, odstranimo tortni obroč.

vanilijevo čokoladna torta

Pripravimo premaz tako, da do zelo vročega segrejemo smetano in vanjo nalomimo čokolado ter mešamo, da se čokolada stopi. Ko je masa čisto ohlajena, jo stepemo z mešalnikom.

vanilijevo cokoladna torta

Torto premažemo …

vanilijevo čokoladna torta

… in oblijemo z oblivom, katerega pripravimo po podobnem postopku kakor premaz, le, da mase ne stepamo. Torej: segrejemo smetano do zelo vročega in vanjo nalomimo čokolado ter mešamo tako dolgo, da se čokolada stopi. Pustimo nekaj časa, da se delno ohladi in občasno premešamo. Ko je malo ohlajena, se malo zgosti in je oblivanje lažje.

vanilijevo čokoladna tortavanilijevo cokoladna torta

 

 

 

 

 

Oblito in okrašeno torto pustimo še nekaj časa, da se dobro ohladi in jo razrežemo. Prijetno sladkanje.

Ocena:
Skupaj: 18 Povprečno: 4.2]

Mojca A

Od malih nog sem bila mamin "asistent" v kuhinji in ta vloga mi je bila všeč. Rada jem in rada pečem, kuham malo manj, zato so tudi moji recepti bolj sladki, se pa najde tudi kakšen recept za lačen želodček, kateremu sladica šele sledi. Najbolj mi je v veselje, ko moje mojstrovine kmalu čudežno izginejo, domači pa se zadovoljno oblizujejo. :)

Dodaj odgovor