Vanilijevo čokoladna torta
Vanilijevo čokoladna torta je različica klasične ledene torte. Za pripravo resnično ne potrebujemo posebnih slaščičarskih veščin in vedno uspe. Najboljša je naslednji dan. Prevladuje čokoladni okus, lepo pa ga dopolnjuje tudi vanilijeva krema. Primerna je za popoldansko sladico, če pa smo vešči krašenja, pa jo lahko pripravimo tudi ob različnih priložnostih.
Vanilijevo čokoladna torta – pripomočki:
- tehtnica
- pekač za torte (premer 26 cm)
- mešalnik
- posoda za mešanje
- kozica
- pečica – ventilacijska
- nož
- papir za peko
Vanilijevo čokoladna torta – sestavine:
Za biskvit:
- 3 jajca
- 160 g bele mehke moke
- 240 g kristalnega sladkorja
- 125 g masla
- 1,2 dcl mleka
- 60 g kakava
- 1 zavojček pecilnega praška
- ščepec soli
Za čokoladno kremo:
- 200 g temne čokolade
- 3 dcl sladke smetane za stepanje
- 2,5 dcl mleka
- 80 g kristalnega sladkorja
- 2 rumenjaka
- 1 zavojček želatine (20 g)
Za vanilijevo kremo:
- 2 rumenjaka
- 1,5 dcl sladke smetane za stepanje
- 1,2 dcl mleka
- 40 g kristalnega sladkorja
- 2 zavojčka vanilijevega sladkorja
- 1/2 zavojčka želatine (10 g)
Za premaz:
- 100 g mlečne čokolade
- 50 g temne čokolade
- 1.5 dcl sladke smetane za stepanje
Za obliv:
- 100 g temne čokolade
- 50 g mlečne čokolade
- 1,2 dcl sladke smetane za stepanje
Za vlaženje:
- 2 dcl sadnega soka (pomaranča)
Vanilijevo čokoladna torta – postopek:
Vse sestavine za tortni biskvit penasto zmešamo in prelijemo v tortni pekač, katerega smo dobro namastili in pomokali ali pa obložili s papirjem za peko. Pečemo v vnaprej ogreti pečici na 170 stopinj Celzija pribl. 23 minut oz. tako dolgo, da se biskvit enakomerno obarva.
Ko je biskvit pečen, odstranimo obroč pekača in biskvit postavimo na hladno mesto, da se ohladi. Ko je ohlajen, ga prerežemo na polovico.
Za pripravo čokoladne kreme najprej penasto zmešamo rumenjake in sladkor ter maso vmešamo v vrelo mleko. Na ognju mešamo, dokler se ne zgosti. Umaknemo z ognja in v maso dodamo nasekljano čokolado in želatino (pripravljeno po navodilih na zavojčku) in mešamo, da se koščki čokolade stopijo in dobimo gladko maso. Maso ohladimo do mlačnega. Občasno premešamo, da se ne naredi skorja.
Ko ima čokoladna masa skoraj sobno temperaturo, vmešamo predhodno stepeno sladko smetano. Naredili smo čokoladno kremo. Na tortni model vrnemo obroč in vlijemo kremo preko nasočene spodnje polovice biskvita. Za vanilijevo kremo je postopek enak predhodnemu: rumenjake in sladkor penasto zmešamo in maso med mešanjem vlijemo v vrelo mleko. Kuhamo tako dolgo, da se zgosti in dodamo že pripravljeno želatino. Maso ohladimo in ko ima sobno temperaturo, nežno primešamo stepeno sladko smetano.
Naredili smo vanilijevo kremo in jo prelijemo v tortni model preko čokoladne kreme. Pokrijemo z drugo polovico biskvita in pustimo na hladnem vsaj 5 ur.
Po preteku vsaj 5 ur, odstranimo tortni obroč.
Pripravimo premaz tako, da do zelo vročega segrejemo smetano in vanjo nalomimo čokolado ter mešamo, da se čokolada stopi. Ko je masa čisto ohlajena, jo stepemo z mešalnikom.
Torto premažemo …
… in oblijemo z oblivom, katerega pripravimo po podobnem postopku kakor premaz, le, da mase ne stepamo. Torej: segrejemo smetano do zelo vročega in vanjo nalomimo čokolado ter mešamo tako dolgo, da se čokolada stopi. Pustimo nekaj časa, da se delno ohladi in občasno premešamo. Ko je malo ohlajena, se malo zgosti in je oblivanje lažje.
Oblito in okrašeno torto pustimo še nekaj časa, da se dobro ohladi in jo razrežemo. Prijetno sladkanje.