Vanilijeve tačke
Print Friendly, PDF & Email

Piškoti malo drugače – po živalsko 😊 Vanilijeve tačke ali šape so zelo privlačne za oči in božanskega vanilijevega okusa. Sigurno bodo hit vašega prazničnega krožnika.

Pripomočki za vanilijeve tačke:

  • pečica
  • papir za peko

Sestavine za vanilijeve tačke:

Za 30 do 35 piškotov:

  • 100 g masla
  • 180 g sladkorja
  • 250 g moke
  • 1 jajce + 1 rumenjak
  • 1 vanilin sladkor
  • 1 pecilni prašek
  • 1 žlica vanilijevega pudinga (prašek)
  • 1 žlica jedilnega koruznega škroba
  • 30 do 35 čokoladnih srčkov
  • 90 do 105 malih čokoladnih kapljic

Postopek za vanilijeve tačke:

Na sobno temperaturo si pripravimo vse sestavine, ki jih potrebujemo za izdelavo vanilijevih tačk.

Sladkor, vanilin sladkor, eno celo jajce in en rumenjak ter zmehčano maslo stepamo 4 do 5 minut, da dobimo penasto zmes.

Moko, pecilni prašek in prašek za pripravo pudinga presejemo v posebno posodo, ter dobro zmešamo.

Ko je sladkorno jajčna masa dobro stepena, začnemo dosipavati zmes suhih sestavin. Dosipavamo počasi po žlicah in zraven mešamo. To lahko delamo ročno, ali pa s pomočjo mešalnika, robota, itd.

Testo mora biti voljno. Ne premehko (ko ga nehamo gnesti se ne sme razlesti narazen) in ne pretrdo. Pokrijemo ga s folijo za živila in damo hladiti vsaj za 1 uro v hladilnik. Če se bo hladilo več časa, ne bo nič narobe. Lahko si testo tudi pripravimo zvečer in začnemo peči naslednje jutro.

Z malo žličko zajemamo testo ter ga med dlanmi oblikujemo v kroglico teže med 13 in 14 grami. Kroglice testa polagamo na pekač, ki smo ga prekrili s papirjem za peko.

Pečico segrejemo na 180 °C (klasični program) in ko je pečica res dobro segreta, pečemo v njej vanilijeve tačke 9 do 10 minut. Piškoti ne smejo biti trdo (rjavo) zapečeni, saj moramo vanje kasneje še dodati čokoladne kapljice za dekoracijo.
Po parih minutah, ko se piškoti na polovico ohladijo, moramo vanje takoj vstaviti čokoladne kapljice in srčke. Oboje lahko kupimo v vseh večjih marketih in supermarketih.

Sedaj moramo delati hitro, da se nam keksi ne ohladijo. Pri hladnih postane zgornja plast trda in vse težje pritiskamo čokoladne kapljice in srčke v testo. Ko smo čokolado namestili na prava mesta, damo piškote za 10 minut v hladilnik, da se čokolada začne zopet trditi.

Po 10. minutah v hladilniku lahko piškote že postrežemo. Prav tako pa v zaprti posodi za kekse ostanejo slastni vsaj 14 dni.

Dober tek! 😊

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 5]

Dodaj odgovor