Valentinov kolač
Print Friendly, PDF & Email

Za bližajoče se valentinovo, razveselimo naše ljube z Valentinovim kolačem. Priprava nam ne bo vzela preveč časa, rezultat pa bo okusen in na oko prijeten biskvitni kolač, v katerega bodo vsi z veseljem ugriznili. Valentinov kolač pa vseeno lahko pripravimo, tudi ob vsaki drugi priložnosti. Poskusite! 😀

valentinov-kolac-18

Valentinov kolač – pripomočki:

  • kuhinjska pečica
  • kuhinjska tehtnica
  • skleda 2x
  • žlica
  • žlička
  • oster nož
  • nož za mazanje
  • pekač, dimenzij 10×20 cm, višina vsaj 6 cm
  • električni mešalnik
  • kuhalnica ali silikonska lopatica
  • skledica
  • krožnik za odlaganje
  • škarje
  • kos kartona

Valentinov kolač – sestavine:

Rdeč biskvit (srce):

  • 100 g zmehčanega masla
  • 100 g sladkorja
  • 2 jajci
  • 200 g gladke bele moke
  • 2 žlici sladke smetane
  • pol vrečke pecilnega praška
  • rdeča barva za živila

Kakavov biskvit:

  • 100 g masla
  • 100 g sladkorja
  • 2 jajci
  • 200 g gladke bele moke
  • 30 g grenkega kakava
  • žlica do dve sladke smetane
  • pol vrečke pecilnega praška

Potrebovali bomo še:

  • maslo za namastitev pekača (po potrebi)
  • 150 g čokolade

Valentinov kolač – postopek:

Pečico prižgemo in jo nastavimo na 170 °C. Najprej pripravimo biskvit za srce v sredini kolača. V skledo denemo zmehčano maslo, jajci in sladkor. Z električnim mešalnikom, vse skupaj zmiksamo v gladko maso.

valentinov-kolac

Čezenj stresemo moko, ki smo ji dodali pecilni prašek. Vse sestavine dobro zmiksamo, dodamo še barvo za živila in smetano, ter ponovno zmiksamo. Masa mora biti gladka, brez grudic. Barvo za živila dodajamo toliko časa, dokler masa ni čisto rdeča.

valentinov-kolac-1

valentinov-kolac-2

Pekač po potrebi namastimo, ter maso prestavimo oz. kipnemo v pekač. Masa bo precej gosta, ne tekoča.

valentinov-kolac-3

Pekač potisnemo v pečico in biskvit pečemo 40 minut, pri 170 °C. Ko se biskvit speče, ga previdno vzamemo iz pekača in ga pustimo, da se hladi.

valentinov-kolac-4

Ko se je le-ta ohladil, pričnemo s pripravo kakavovega biskvita. Postopek priprave je enak, le da namesto barve za živila dodamo kakav v prahu, torej, v skledi zmiksamo jajci, maslo in sladkor, dodamo moko s pecilnim praškom. Dobro zmiksamo, ter dodamo še kakav in smetano, ter ponovno zmiksamo, ostati nam ne sme nobena grudica.

valentinov-kolac-10

Pekač nekoliko očistimo, po potrebi ga namastimo. Med tem se je rdeč biskvit že ohladil. Najprej mu odrežemo izboklino, če se vam je slučajno naredila.

valentinov-kolac-5

Iz kosa kartona izrežemo obliko srčka, toliko visokega, kolikor je visok rdeč biskvit, po tem, ko smo mu odrezali izboklino. Ohlajen rdeč biskvit z nožem razrežemo na cca 5 kosov, širokih 3-4 cm.

valentinov-kolac-6

Vsakega posebej zvrnemo na bok, nanj položimo srček iz kartona, ter z nožem pazljivo in počasi obrežemo okoli kartona, tako da, dobi vsak kos biskvita obliko srca.

valentinov-kolac-7

valentinov-kolac-8

Biskvitne srčke nato poskusno zložimo v pekač, da vidimo, če segajo do robov, iz biskvita od izbokline tudi lahko izrežemo srček, če nam ga slučajno zmanjka ob robovih. Pečico zopet prižgemo, ter jo tokrat nastavimo na 160 °C. Nato na dno pekača namažemo za 2 cm višine pekača kakavove mase.

valentinov-kolac-11

Vsa izrezana srca na rahlo potisnemo v pekač, tako da se “zasidrajo” v kakavovo maso. Pazimo, da so enako poravnana, v isti liniji.

valentinov-kolac-12

Nato z nožem za mazanje, preostalo kakavovo maso, previdno premažemo okoli rdečega biskvita, ne pritiskamo, ker se nam lahko tako rdeč biskvit zdrobi ali razkroji.

valentinov-kolac-13

Premažemo z vseh strani, po vrhu ga izravnamo.

valentinov-kolac-14

Pekač potisnemo v pečico in biskvit pečemo še 40-43 minut, pri 160 °C. Po peki lahko preverimo z  zobotrebcem, če je pečen.

valentinov-kolac-15

Ko se je kolač spekel, stopimo čokolado, nad soparo ali še lažje, kar v mikrovalovni pečici, tako da, jo nadrobimo v ognjevarno skledico in jo grejemo po 15 sekund na enkrat, z vmesnim mešanjem, dokler se čisto ne stopi.

valentinov-kolac-16

Ko se je biskvit nekoliko ohladil, ga vzamemo iz pekača, ter ga prelijemo s stopljeno čokolado.

valentinov-kolac-17

Po vrhu ga lahko potresemo z rdečim biskvitom, ki nam je ostal, tako da, ga le zdrobimo med prsti. Pustimo, da se čokolada strdi, ga narežemo in postrežemo. 🙂

Nom nom in dober tek! 😉

-Balubah

Ocena:
Skupaj: 6 Povprečno: 4.7]

Dodaj odgovor