Vabljive kardinal šnite
Kardinal šnite so prava sladka razvada za vse, ki obožujejo kremna peciva. Zaradi svojega videza in reza na šnite oz. rezine, lahko v celoti prevzame vlogo torte. Okus je svilnato kremast, kateremu plast kisle marmelade, doda prijetno svežino.
Vabljive kardinal šnite – pripomočki:
- pekač mere 42 x 32 cm
- dresirna vrečka ali kar kuhinjska pvc vrečka
Vabljive kardinal šnite – sestavine:
Beljakovo testo:
- 4 beljaki
- 150 g sladkorja
- 4 g vaniljevega sladkorja
- ščepec soli
- 1 žlica limoninega soka
Rumenjakovo testo:
- 4 rumenjaki
- 2 celi jajci
- 60 g sladkorja
- 4 g vaniljevega sladkorja
- naribana limonina lupinica
- ščepec soli
- 80 g namenske moke za peciva
Premaz iz marmelade:
- cca. 100 g kisle marmelade, najboljše ribez ali malina
Smetanov premaz:
- 300 ml sladke smetane za stepanje
- 100 g maskarpone kreme
- sladkor (količina po želji)
Vabljive kardinal šnite – postopek:
Najprej se lotimo stepanja beljakov. Takoj, ko se beljaki spenijo in se začnejo spreminjati v sneg, dodamo ščepec soli, sladkor in vaniljev sladkor ter stepamo cca. 10 minut, tako dolgo, da dobimo kompakten svilnat sneg. Nato dodamo še žlico soka limone in stepamo še 2 minuti.
Beljakov snega damo na stran in se lotimo rumenega biskvita. Rumenjakom in jajcem dodamo sladkor in vaniljev sladkor ter ščepec soli in stepamo tako dolgo, da dobimo puhasto, svetlo jajčno kremo. Nato dodamo še naribano limonino lupinico.
Na koncu postopoma primešamo še moko.
Dresirno vrečko napolnimo z beljakovim snegom in ga cevasto oz. v trakovih nabrizgamo na pekač, katerega smo obložili s peki papirjem. Med enim in drugim trakom pustiti cca. 2 cm praznega prostora. Potrebujemo 6 trakov beljakovega biskvita in ker je beljakovega snega dovolj, jih lahko izdatno nabrizgate, vendar ne v širino, temveč v višino. V mojem primeru sem nabrizgala več trakov, vendar povsem brez potrebe, kajti dovolj je 6 trakov.
Nato naredimo enako še z rumenim biskvitnim testom. Sedaj brizgamo v prazen prostor med beljakove trakove. Rumenih trakov potrebujemo samo 4, zato jih enakomerno porazdelite v 4 trake. V mojem primeru jih je več, vendar brez potrebe.
Biskvitno testo damo peči v predhodno ogreto pečico na 160 stopinj Celzija za cca. 25 minut oz. odvisno od pečice. Biskvita ne smemo prepeči.
Pečen biskvit takoj vzamemo iz pečice, ga obrnemo narobe in previdno odstranimo peki papir.
Biskvit razdelimo na dve polovici, ki naj bosta po barvi trakov enaki, da se bosta polovici kasneje po barvi trakov enakomerno prekrivali.
Spodnji del enakomerno premažemo z marmelado, katera naj bo bolj kisla. Priporočam ribez ali malino.
Nato stepemo sladko smetano, kateri proti koncu stepanja dodamo maskarpone kremo. Sladkamo po okusu. Čez marmeladni premaz nato premažemo kremo iz sladke smetane in maskarpone kreme. Eno žlico kreme si pustimo, da bomo na koncu premazali zunanji desni in levi rob.
Sedaj nam ostane samo še, da čez oba premaza položimo drugi del testa. Pri polaganju testa bodimo pozorni, da bodo spodnji trakovi po barvi enaki zgornjim.
Sladico za par ur ali še bolj čez noč, postavimo v hladilnik, da se bodo sestavine prepojile.
Pred uporabo kardinal šnite po vrhu posujemo s sladkorjem v prahu (ni obvezno).
Uživajte v vsakem grižljaju vabljivih kardinal šnit.