Torta jajce na oko
Torta jajce na oko je zelo enostavna za pripravo. Je sočna in osvežilna. Idealna je za priložnosti, ko želite pripraviti nekoliko drugačno torto. Vsekakor jo bodo vaši gostje občudovali, saj je res prečudovita na pogled, povrhu pa še božanskega okusa.
Torta jajce na oko – pripomočki:
- pekač za torte premer 26 cm
- ročni mešalnik ali kuhinjski robot
- metlica za stepanje
- lopatica za mešanje
- skleda
- kozica
- žlica
- tehtnica
- merilna posoda
Torta jajce na oko – sestavine:
Za testo
- 100 g moke
- pol pecilnega praška
- 1 vanilin sladkor
- 100 g masla
- 3 jajca
- 100 g sladkorja
- maslo za namastitev pekača
Za kremo
- 6 žlic sladkorja
- 700 ml mleka
- 400 ml kisle smetane
- 350 g breskev ali marelic iz kompota
- 2 vanilin pudinga
Za preliv
- 6 lističev želatine
- 300 ml soka iz kompota
Torta jajce na oko – priprava:
Pečico prižgemo na 200 °C, da se med pripravo segreje. Najprej pri pripravimo testo. V skledi skupaj zmešamo moko in pecilni prašek.
Jajca, maslo, sladkor in vanilin sladkor stepemo v penasto zmes. Nato dodamo moko s pecilnim praškom in ponovno stepemo v gladko testo.
Pekač namastimo z maslom. Vanj vlijemo testo, ga poravnamo in ga damo v pečico. Pečemo 20 minut.
Medtem, ko se testo peče, pripravimo kremo. V kozico vlijemo večina mleka. Pristavimo na štedilnik in v mleko dodamo sladkor. V mleko, ki nam je ostalo v merilni posodici, dodamo prašek za puding. Dobro premešamo z metlico za stepanje.
Razmešano mleko s praškom za puding vlijemo v vrelo mleko. Neprekinjeno mešamo z metlico, da se nam ne naredijo grudice, dokler ne dobimo primerne gostote. Nato kozico odstavimo z ognja in dodamo kislo smetano. Vse skupaj dobro premešamo z lopatico za mešanje.
Ko je biskvit pečen, ga vzamemo iz pečice in nanj vlijemo kremo, ki jo poravnamo po površini. Na kremo polagamo polovice breskev ali marelic.
Lističe predhodno namočimo v hladni vodi za nekaj minut. Sok kompota vlijemo v kozico in jo prestavimo na ogenj. Dodamo želatino in mešamo dokler ne zavre. Preliv prelijemo po vrhu torte in pustimo, da se ohladi.
Dober tek!