Torta iz pšenice
Print Friendly, PDF & Email

Praznični čas je vedno povezan z bogato obloženimi mizami, posebej ob božično novoletnem času. Takrat vedno pregledam stare in skoraj pozabljene recepte. Tokrat sem izbrala torto iz pšenice. Ta zelo okusna sladica, izdelana po skoraj 100 let starem receptu, zadostuje za 10 oseb. Za pripravo potrebujete le 6 sestavin. Torta iz pšenice se ne peče, oblikujete jo lahko v obliko torte, zvončka, snežaka, ali pa postrežete kot kepice sladoleda.

torta-iz-psenice

Pripomočki za izdelavo torte iz pšenice:

  • ekonom lonec za kuhanje
  • cedilka za odcejanje
  • mlinček za meso ali sekljalnik
  • posoda za mešanje sestavin
  • lesena žlica
  • krožnik za oblikovanje torte
  • električni mikser in posoda za miksanje
  • 1 čajna žlička

Sestavine za izdelavo torte iz pšenice:

torta-iz-pseniceZa 10 oseb

  • 500 g bio pšenice (najdete jo v vseh trgovinah ki prodajajo bio izdelke)
  • 400 g mletih orehov
  • 400 g rjavega nerafiniranega sladkorja
  • 2 vrečki vaniljevega sladkorja
  • 1 čajna žlička muškatnega oreščka
  • 2 vrečki šlag pene za stepanje ali sladka smetana po izbiri

Postopek za pripravo torte iz pšenice:

500 g pšenice namočimo v hladno vodo 1 dan pred pripravo.

torta-iz-psenice

Naslednje jutro pšenico skuhamo v ekonom loncu. Kuhamo jo vsaj 1 uro, pšenica mora biti popolnoma razkuhana in mehka.

torta-iz-psenice

Po končanem kuhanju pšenico odcedimo in še toplo zmiksamo (po potrebi zmiksamo dvakrat, tako, da dobimo kašo iz kuhane pšenice). V dobro zmiksano pšenico dodamo še sladkor, muškatni orešček, vaniljev sladkor in mlete orehe. Dobro premešamo, da združimo vse sestavine, nato pa maso  zgnetemo z rokami.

torta-iz-psenice

Maso, katero smo dobili, oblikujemo po želji, torto postavimo v hladilnik za 2-3 ure, nato pa jo okrasimo z zmiksano šlag peno ali sladko smetano. Lahko jo okrasite tudi s sadjem.

torta-iz-psenice

torta-iz-psenicePrijetno sladkanje!

Ocena:
Skupaj: 1 Povprečno: 4]

Dodaj odgovor