Torta hruška debeluška
Torta hruška debeluška vas očara takoj, ko odrežete prvi kos. Zelo sveža, sočna, polna arom in začimb. Ne razmišljajte, ampak poskusite. Zagotovo preseneti tudi ljubitelje manj sladkih tort.
Torta hruška debeluška – pripomočki:
- pekač,
- peki papir,
- prozorna folija,
- plastični strgalnik,
- obroč za torte 22 cm premera,
- obroč za torte 18 cm premera,
- dve kozici,
- odpirač,
- čopič,
- metlica za stepanje,
- paleta,
- silikonska lopatica,
- nož,
- čajna žlička,
- električni mešalnik,
- tehtnica,
- dresirna vrečka,
- nastavek za brizganje,
- merilni vrč,
- dve stekleni posodi
Torta hruška debeluška – sestavine (za 10 kosov torte):
Biskvit:
- 50 g masla,
- 40 g sladkorja,
- 1 jajce,
- 25 g moke,
- četrt čajne žličke cimeta,
- četrt čajne žličke ingverja,
- četrt čajne žličke kardamoma,
- četrt čajne žličke janeža
- četrt čajne žličke sode bikarbone,
- 40 g mletih mandljev,
- 30 g kapljic jedilne čokolade, ali nasekljane čokolade
Torta hruška debeluška – priprava biskvita:
Maslo in sladkor penasto stepamo.
Dodamo jajce in še malo stepamo. Dodamo moko, sodo bikarbono, mlete začimbe, mandlje in čokolado.
Dobro premešamo in maso namažemo na peki papir v krogu premera 22 cm. Pečemo 10 minut na 180 stopinj Celzija. Pustimo ga v modelu, da se ohladi.
Medeni biskvit:
- 2 beljaka
- 40 g medu
- 50 g moke
Torta hruška debeluška – priprava medenega biskvita:
Beljak stepamo skoraj do konca in mu nato dodamo med. Stepamo še 3 minute in nato dodamo moko. Previdno umešamo z lopatico. Maso namažemo na peki papir v krogu premera 22 cm. Pečemo 8 minut na 200 stopinj celzijah.
Hruškov žele:
- 160 g na kocke narezanih hrušk,
- 60 g sladkorja,
- 20 ml vode,
- ščepec cimeta,
- ščepec kardamoma,
- vanilijev sladkor,
- 1 list želatine
Torta hruška debeluška – priprava hruškovega želeja:
Hruške s sladkorjem, vodo in aromami skuhamo, dokler niso hruške mehke, ampak ne preveč.
Ko so dovolj mehke namočimo v hladni vodi list želatine.
Ko se želatina zmehča, jo primešamo k hruškam. Dno obroča za torte premera 18 cm ovijemo z prozorno folijo ali PVC folijo in v obroč nadevamo hruškov žele. Enakomerno poravnamo in damo v hladilnik, dokler se strdi.
Vaniljeva krema:
- 250 ml mleka,
- vanilijev strok,
- 2 jajci,
- 50 g sladkorja,
- 20 g škroba,
- 20 g masla,
- 300 g smetane za stepanje plus 30 g za okrasitev,
- 2 lista želatine,
- 120 g hrušk iz kompota
Torta hruška debeluška – priprava vaniljeve kreme:
Mleko z vaniljevim strokom zavremo.
V stekleni posodi zmešamo jajca, sladkor in škrob.
Ko mleko zavre, ga četrt vlijemo v jajčno zmes in dobro premešamo. Kot pri prejšnjem postopku namočimo želatino v hladni vodi.
Nato jajčno zmes vlijemo nazaj v kozico in damo na ogenj.
Kremo kuhamo 3 minute in res neprestano in močno mešamo z metlico. Krema mora biti gosta. Nato ji dodamo maslo in ga dobro vmešamo.
Na koncu pa še namočeno želatino. Še enkrat dobro premešamo. Kremo prelijemo v stekleno posodo, ki smo jo zmočili z mrzlo vodo. Pokrijemo jo z prozorno folijo, da se na vrhu ne naredi skorjica.
Ohlajeno kremo gladko razmešamo in jih primešamo stepeno sladko smetano. Če imate namen torto na koncu okrasit s smetano si jo dajte na stran ali v dresirno vrečko z nastavkom.
Torta hruška debeluška – postopek sestavljanja:
V obroč za torto premera 22 cm položimo biskvit z mandlji in ga namočimo z hruškovim kompotom.
Nanj poližimo dobro ohlajen hruškov žele (nič hudega če ne drži skupaj, samo razmažite po biskvitu).
Po želeju namažemo četrtino vaniljeve kreme in pokrijemo z medenim biskvitom, katerega namočimo z hruškovim kompotom.
V preostanek vaniljeve kreme vmešamo na kocke narezane hruške iz kompota in namažemo na biskvit.
Damo v hladilnik in pustimo počivat najmanj 2 uri. Na koncu vzamemo tortico iz hladilnika, previdno odstranimo obroč in okrasimo po svoje s smetano, rezinami hrušk, ter mletimi mandlji.