Štrudelj iz zamrznjenega sadja
Print Friendly, PDF & Email

Tudi pozimi, ali ko ni sezona nekega sadja, si zaželimo borovničevega, češnjevega ali malinovega štrudlja oziroma zavitka. Sadje smo si v času sezone lahko lahko shranili v skrinje, ali pa lahko zamrznjenega tudi kupimo in iz njega na hitro naredimo štrudelj iz zamrznjenega sadja. Ki je prav tako odličnega okusa in, če bomo sledili spodnjim navodilom, ne bo prav nič “moker” in tekoč.

Pripomočki za štrudelj iz zamrznjenega sadja:

  • žlica
  • vilice
  • krožnik
  • ribežen
  • čopič za mazanje
  • papir za peko
  • pekač
  • pečica

Sestavine za štrudelj iz zamrznjenega sadja

Za 3 zavitke.

Za nadev:

  • 500 g zamrznjenega sadja (borovnice, maline, češnje, itd.)
  • 1 paket (500 g) vlečenega testa v listih (6 listov)
  • 3 večja jabolka (za vsak zavitek 1)
  • 2 jajci
  • 2 vanilin sladkorja
  • 400 g kisle smetane
  • 9 žlic pšeničnega zdroba (3 žlice na zavitek)
  • 6 žlic sladkorja (za vsak zavitek 2)
  • 3 žličke cimeta (za vsak zavitek 1)
  • olje za mazanje listov

Za preliv po 20. minutah pečenja:

  • 1 jajce
  • 2 žlici mleka
  • ščepec cimeta

Priprava štrudlja iz zamrznjenega sadja:

Kupimo vlečeno testo v listih. Ker je v pakiranju 6 listov, bomo naredili 3 zavitke, torej bomo za vsak zavitek porabili 2 lista testa. Prvi list testa premažemo s par kapljicami olja, damo nanj drugi list testa katerega pa premažemo z mešanico, ki jo naredimo iz dveh razžvrkljanih jajc, kisle smetane in vanilin sladkorja (vse sestavine zmešamo tako, da dobimo enotno zmes).

Naribamo eno jabolko in ga enakomerno posujemo po premazanem testu. Na to posujemo zamrznjeno sadje, ki si ga razdelimo na 3 dele, saj bomo delali 3 zavitke. Sadja predhodno ne odtajamo, ampak delamo z zamrznjenim. Prav tako pa lahko štrudelj naredimo z eno vrsto sadja, ali pa sadje mešamo. V mojem primeru sem naredila 2 zvitka s češnjami, tretji zvitek pa z mešanico češenj in borovnic.

Enakomerno posujemo še 2 žlici sladkorja, žličko cimeta in kar je najpomembnejše je, da ne pozabimo na pšenični zdrob! Posujemo ga 3 žlice na zvitek. Zdrob se ne bo okusil, ko bomo štrudelj jedli, bo pa med peko popil vso odvečno vlago zamrznjenega sadja. In tako bo štrudelj po tem, ko ga bomo ohladili, kompakten.

Sedaj zavitek zvijemo in ga položimo na pekač, katerega smo obložili s papirjem za peko. Pazimo, da na zavitku stranske robove dobro stisnemo. Lahko jih tudi rahlo zapognemo navzgor.
Enako storimo s preostalimi listi testa.

Vse 3 zavitke premažemo s par kapljicami olja, da se testo ne izsuši preveč.

Pekač s tremi zavitki damo za 25 minut v naprej ogreto pečico na 170 °C (klasična peka). Po tem času štrudelj vzamemo ven in dobro premažemo s prelivom, ki ga pripravimo tako, da razžvrkljamo jajce in 2 žlici mleka ter ščepca cimeta.

Pečemo še 25 minut na 180 °C (klasična peka). Ohladimo, po želji posujemo z mletim sladkorjem, razrežemo na poljubno velike kose in postrežemo.

Dober tek 😊!

Ocena:
Skupaj: 7 Povprečno: 5]

Dodaj odgovor