Sočna pita s čokolado in orehi
Print Friendly, PDF & Email

Pita s čokolado in orehi je zelo priljubljena, predvsem zaradi prav posebno mehke in sočne sredice. Zaradi dodanih  beljakov je sredica izredno puhasta in sočna, okus pa nepozaben, ki ga odlikujeta čokolada in orehi, za končno noto okusa pa poskrbi cimet, ki vse skupaj zaokroži v dovršeno celoto.

Sočna pita s čokolado in orehi – pripomočki:

  • tehtnica
  • posoda za testo
  • valjar
  • peki papir – 3 kosi
  • eletkrični mikser
  • kozica
  • slaščičarska lopatka
  • pekač 30 x 17 cm
  • ribeželn

Sočna pita s čokolado in orehi – sestavine:

Krhko testo za pite:

  • 250 gladke moke
  • 150 g hladnega masla
  • 1 rumenjak
  • 50 g sladkorja v prahu
  • ščep soli
  • 1 žlica hladne vode (po potrebi)

Čokoladno orehov nadev:

  • 5 jajc (ločimo rumenjake in beljake)
  • 1 beljak kateri je ostal od testa
  • 180 g sladkorja
  • 1 vaniljev sladkor
  • 100 g temne čokolade
  • 100 g mletih orehov
  • 1 žlička cimeta v prahu

In še:

  • sladkor v prahu za posip

Sočna pita s čokolado in orehi – postopek:

V skledo za testo odmerimo vse sestavine in z rokami zgnetemo v homogeno testo. Pri krhkem testu nastane najprej drobljenec, ko pa se začne maslo pod rokami topiti, se vse sestavine lepo povežejo.

Kepo testa razdelimo na dva enaka dela. Testo bo tehtalo cca. 470 g (+,-), torej ga razdelimo na dve kepi po 235 g. Kepi testa zavijemo v pvc folijo in ga za pol ure hranimo v hladilniku.

Nato prvo kepo testa zvaljamo na približno velikost pekača. Pomagamo si tako, da testo položimo med dva lista peki papirja, tako se testo med valjanjem ne bo trgalo. Testo prenesemo v pekač, katerega smo obložili s peki papirjem in ga s prsti poravnamo, tako da bo povsod do roba.

V kozici nad soparo stopimo čokolado in jo damo na stran, da se malo ohladi.

Jajcem ločimo beljake in rumenjake. Iz beljakov stepemo sneg. Sedaj uporabimo tudi tisti beljak, kateri nam je ostal pri testu. Rumenjakom dodamo sladkor in vaniljev sladkor ter stepamo do kremne zmesi.

Zmesi iz rumenjakov dodamo mlete orehe, stopljeno in rahlo ohlajeno čokolado ter cimet in vse povežemo. Mešamo z mikserjem.

Sedaj mikser odložimo in z lopatko postopoma rahlo primešamo sneg beljakov in sicer najprej eno tretjino, nato drugo in na koncu še tretjo. Zmes bo postala zelo redka, vendar takšna mora biti.

Sedaj čokoladno zmes z orehi enakomerno razporedimo čez testo. Poravnamo.

Iz hladilnika vzamemo drugo kepo testa in ga s pomočjo ribeželna naribamo čez nadev.

Pečemo na srednji rešetki v ogreti pečici na 175 stopinj Celzija, klasične peke, 35 do 40 minut, odvisno od pečice.

Pečeno pito s čokolado in orehi vzamemo iz pekač in pustimo, da se nekoliko ohladi. Po vrhu jo posipamo s sladkorjem v prahu in narežemo na poljubne rezine. Ponudimo lahko še mlačno ali hladno.

Dober tek!

Ocena:
Skupaj: 19 Povprečno: 4.3]

Dodaj odgovor