Sočen rižev narastek
Print Friendly, PDF & Email

Prebrala in uporabila sem že več receptov za rižev narastek, toda s tem sem najbolj zadovoljna, saj je zares sočen in aromatičen. Pomembno pri riževem narastku je, da se čutijo začimbe ter vse arome, ki jih vsebuje. Ne sme biti suh in preveč oz. predolgo pečen. Ta sočen rižev narastek je vse to in še veliko več. Poskusite ga in uživajte v vsem, kar vam ponuja.

DSC_0717

Pripomočki za rižev narastek:

  • kozica
  • cedilo
  • srednje velika posoda
  • srednje velik pekač (velikosti nekje približno 25 cm x 18 cm)
  • žlica
  • pečica

Sestavine za rižev narastek

Za 4 osebe:

  • 100 g riža
  • 2 kisli jabolki
  • 50 g rozin
  • 1 jušna žlica medu
  • 5 jušnih žlic kokosovega sladkorja
  • 75 g pšenične moke
  • 50 g masla
  • 2 jajci
  • pol čajne žličke cimeta
  • pol zamaška ruma

Postopek za pripravo riževega narastka:

Najprej skuhamo riž v vodi, ki smo jo predhodno rahlo solili. Nato ga precedimo in ohladimo.

Sočen rižev narastek

Jajci zmešamo z moko.

Sočen rižev narastek

V skledo z rižem dodamo rozine, 30 g masla (narezanega na lističe), cimet, rum in med. Premešamo.

Sočen rižev narastek

Dodamo še jajci in moko.

Sočen rižev narastek

Jabolki olupimo in ju nastrgamo. Dodamo ju v posodo z rižem.

Sočen rižev narastek

Premešamo in dodamo še 3 žlice kokosovega sladkorja.

Sočen rižev narastek

Pekač namastimo z maslom.

Sočen rižev narastek

Zmes z rižem pretresemo v pekač in poravnamo.

Sočen rižev narastek

Po vrhu damo še preostanek masla (spet v tankih lističih) in še 2 žlici kokosovega sladkorja.

Sočen rižev narastek

Pečico segrejemo na 180 stopinj Celzija in v njej pečemo okrog 45 do 50 minut. Narastek je pečen, ko dobi na površini mehko skorjico.

Sočen rižev narastek

Pustimo ga, da se malo ohladi in ga nato razrežemo na kose.

Sočen rižev narastek

Čeprav je videti na prvi pogled kar zapečen, verjemite, da ni, saj je v notranjosti še vedno zelo mehak in sočen. Postrežemo ga in uživamo v domači aromi riževega narastka. Če želite, ga lahko posujete tudi s sladkorjem v prahu. Prijetno sladkanje! 🙂

Sočen rižev narastek

Ocena:
Skupaj: 4 Povprečno: 4.5]

Sanjica

Sem jezikoslovka, pedagoginja in Imam več različnih hobijev -- rada berem, vrtnarim, poslušam glasbo. V življenju mi zelo veliko pomenijo živali, zato prostovoljno pomagam zapuščenim ter zanemarjenim psom in mačkam. Sem tudi ponosna lastnica čudovitega kužka Makija, mucka Mukija, ptičjega pajka in zlatih ribic. Za vsem ne zaostaja niti ljubezen do kuhanja, saj se tako sproščam. Pri tem uporabljam čim bolj domače sestavine (po možnosti iz lastnega vrta) in čim manj aditivov. Obožujem zelišča, ki jih tudi skrbno vzgajam, in menim, da so ravno ona tista, ki dajo jedem piko na i.

Dodaj odgovor