Sočen rižev narastek
Prebrala in uporabila sem že več receptov za rižev narastek, toda s tem sem najbolj zadovoljna, saj je zares sočen in aromatičen. Pomembno pri riževem narastku je, da se čutijo začimbe ter vse arome, ki jih vsebuje. Ne sme biti suh in preveč oz. predolgo pečen. Ta sočen rižev narastek je vse to in še veliko več. Poskusite ga in uživajte v vsem, kar vam ponuja.
Pripomočki za rižev narastek:
- kozica
- cedilo
- srednje velika posoda
- srednje velik pekač (velikosti nekje približno 25 cm x 18 cm)
- žlica
- pečica
Sestavine za rižev narastek
Za 4 osebe:
- 100 g riža
- 2 kisli jabolki
- 50 g rozin
- 1 jušna žlica medu
- 5 jušnih žlic kokosovega sladkorja
- 75 g pšenične moke
- 50 g masla
- 2 jajci
- pol čajne žličke cimeta
- pol zamaška ruma
Postopek za pripravo riževega narastka:
Najprej skuhamo riž v vodi, ki smo jo predhodno rahlo solili. Nato ga precedimo in ohladimo.
Jajci zmešamo z moko.
V skledo z rižem dodamo rozine, 30 g masla (narezanega na lističe), cimet, rum in med. Premešamo.
Dodamo še jajci in moko.
Jabolki olupimo in ju nastrgamo. Dodamo ju v posodo z rižem.
Premešamo in dodamo še 3 žlice kokosovega sladkorja.
Pekač namastimo z maslom.
Zmes z rižem pretresemo v pekač in poravnamo.
Po vrhu damo še preostanek masla (spet v tankih lističih) in še 2 žlici kokosovega sladkorja.
Pečico segrejemo na 180 stopinj Celzija in v njej pečemo okrog 45 do 50 minut. Narastek je pečen, ko dobi na površini mehko skorjico.
Pustimo ga, da se malo ohladi in ga nato razrežemo na kose.
Čeprav je videti na prvi pogled kar zapečen, verjemite, da ni, saj je v notranjosti še vedno zelo mehak in sočen. Postrežemo ga in uživamo v domači aromi riževega narastka. Če želite, ga lahko posujete tudi s sladkorjem v prahu. Prijetno sladkanje! 🙂