Sočen in preprost višnjev zavitek z ribezom
Višnjev zavitek z ribezom? Priznam da zveni malce nenavadno. Navadno jemo/pripravljamo višnjev zavitek ali ribezov zavitek, ne pa takšne kombinacije. Tokrat sem se poigrala z obojim in nastal je vrhunski zavitek, ki je — meni osebno — boljši od posamezne kombinacije. Je zelo sočen in nadvse preprost, hitro pripravljen, za prste polizat! Pripravijo ga lahko celo otroci. Zraven pa se odlično prileže vaniljev sladoled. Njamiii!
Sočen in preprost višnjev zavitek z ribezom – pripomočki:
- večji pekač
- papir za peko
- čopič za premaz
- posodica za pripravo nadeva
- lonček za pripravo premaza
Sočen in preprost višnjev zavitek z ribezom – sestavine:
- 6 listov vlečenega testa (tanjše kot je, bolje je)
- za premaz: jušna žlica sončničnega olja, 1 dl vode
- 1 pest črnega ribeza
- 3 pesti razkoščiščenih višenj
- žlička cimeta, kanček ruma
- 6 žlic sladkorja
- 2 vaniljeva sladkorja
- dve žlici sladkorja v prahu za posip
Sočen in preprost višnjev zavitek z ribezom – postopek priprave:
Na kuhinjskem pultu razporedimo vlečeno testo. Premažemo jih z mešanico olja in vode. Pomagamo si s čopičem.
V posodi premešamo ribez in višnje, ki smo jim predhodno odstranili koščice. Dodamo sladkor in vaniljev sladkor, rum ter cimet in premešamo.
Nadev enakomerno razporedimo po sredini vlečenega testa. Paziti je treba, da je nadev enakomerno razporejen tudi na koncu, sicer bodo konice prazne in suhe.
Testo zavijemo.
Pečico segrejemo na 180 stopinj Celzija. Zavitek prerežemo na manjše kose in jih enakomerno razporedimo po pekaču, predhodno obloženem s papirjem za peko. Premažemo jih z mešanico vode in olja. Po potrebi jih še enkrat premažemo med peko. Višnjev zavitek z ribezom pečemo približno 20 minut oziroma dokler ne dobi zlate barve.
Postrežemo še toplo, po vrhu lahko potresemo sladkor v prahu in poleg dodamo kepico vaniljevega sladoleda (jaz sem ji dodala še malo ribeza). Uživamo v sočnosti in hladno-toplem kulinaričnem doživetju. Prijetno sladkanje!