Sočen in kremast tiramisu brez jajc
Print Friendly, PDF & Email

Čeprav ga pripravim redko, je tiramisu ena izmed mojih najljubših sladic. Tokrat sem pripravila tiramisu z mascarpone kremo brez jajc. Je sočen, kremast in ni presladek, saj uporabim močno grenko kavo, kremo pa sladkam minimalno. Tudi priprava je hitra, le čas mu moramo dati, da se sestavine povežejo med seboj. Izvrsten je!

Sočen in kremast tiramisu brez jajc

Pripomočki za tiramisu

 • pekač s snemljivim obodom premera 27 * 27 cm ali drug primeren pekač, lahko pa tudi servirni pladenj
 • električni mešalnik

Sestavine za tiramisu

Za mascarpone kremo brez jajc:

 • 500 g mascarpone sira
 • 500 ml sladke smetane za stepanje (mlečne)
 • 60 g sladkorja v prahu
 • 1 vaniljev sladkor

In še:

 • cca. 300 – 350 g savoiardi piškotov (baby piškoti)
 • 350 ml vode
 • 18 g instant kave oz. po okusu
 • 1 – 2 žlici maraskina (lahko tudi ruma, konjaka ali kavnega likerja)
 • grenki kakav v prahu za posip

Priprava tiramisuja

Najprej trdo stepemo sladko smetano. Priporočam uporabo mlečne smetane, ne rastlinske. Nato v drugo posodo odmerimo 500 g mascarpone sira, 60 g sladkorja v prahu in en zavojček vaniljevega sladkorja in vse skupaj zmiksamo v enotno kremo.

Sočen in kremast tiramisu brez jajc

Skuhamo močno kavo in pustimo, da se ohladi. Jaz skuham kar instant kavo (z 350 ml vrele vode, prelijem instant kavo), vi če želite, lahko skuhate pravo turško, naj bo močna. Kave ne sladkamo (če ne gre drugače, jo seveda lahko). Mascarpone kremi vmešamo stepeno sladko smetano – miksamo pri nižji hitrosti, lahko tudi ročno.

Sočen in kremast tiramisu brez jajc

Vzamemo pekač (lahko tudi servirni pladenj, saj je krema dovolj kompaktna, da ne rabi oboda), nanj polagamo v kavo, kateri smo dodali maraskin ali rum, namočene baby piškote. Jaz jih kar dobro namočim oziroma potem, ko so vsi zloženi, čeznje prelijem še par žlic kave. Piškote polagamo v pekač enega poleg drugega ali pa med njimi puščamo malo prostora, kar vam je ljubše. Od tega je tudi odvisno koliko piškotov boste porabili in kave. Prilagodite okusu in željah.

Čez piškote porazdelimo pol mascarpone kreme.

Sočen in kremast tiramisu brez jajc

Nadaljujemo s piškoti, ki jih, prav tako namočene v kavo, na enak način kot v prvi plasti, polagamo čez mascarpone kremo. Čez drugo plasti piškotov porazdelimo preostanek mascarpone kreme.

Sočen in kremast tiramisu brez jajc

Čez vrhnjo plast mascarpone kreme bogato posujemo pravi kakav v prahu. Sočen in kremast tiramisu s kremo brez jajc damo na hladno (hladilnik) za nekaj ur, najbolje preko noči, da se plasti med seboj povežejo in prepojijo. Dlje kot stoji, boljši je.

Sočen in kremast tiramisu brez jajc

Če smo delali v pekaču z obodom, le -tega odstranimo, nato pa tiramisu razkosamo na poljubne koščke in postrežemo. Tiramisu lahko nekaj dni hranimo v hladilniku dokler ne pojemo vsega.
Poskusite tudi:

Sočen in kremast tiramisu brez jajc

Prijetno sladkanje!

Ocena:
Skupaj: 10 Povprečno: 4.4]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham, rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor