Kavni liker
Print Friendly, PDF & Email

Kavni liker je zelo enostaven za pripravo, njegova uporaba pa je zelo široka. Z zelo intenzivnim okusom po kavi je najboljši kot dodatek sladicam (tiramisu, kavne kreme, biskviti …), lahko pa ga dodamo tudi raznim omakam slanim jedem ali pa ga seveda pijemo kot druge likerje. Pa si poglejmo recept.

Kavni liker

Kavni liker – pripomočki:

  • kozica
  • cedilo
  • steklene stekleničke za shranjevanje likerja

Kavni liker – sestavine:

  • 30 g instant kave
  • 300 ml vode
  • 250 g sladkorja
  • 250 ml ruma
  • strok vanilije (semena iz stroja lahko uporabimo v kakšni drugi vanilijevi sladici, lahko pa jih dodamo likerju)

Kavni liker

Kavni liker – postopek:

Vodo in sladkor zavremo.

Kavni liker

V vročo mešanico dodamo instant kavo in dobro premešamo, da se raztopi. Damo na stran ali v hladilnik, da se ohladi.

Kavni liker

Dodamo rum in premešamo.

Kavni liker

Steklenice za liker predhodno steriliziramo v pečici na 100 °C za 10-15 min. Vse skupaj precedimo in vlijemo v steklenice. V steklenico dodamo še vanilijev strok (če imamo več steklenic, strok narežemo na več delov).

Liker je najboljši, če odstoji cca. 6 tednov.

Liker postrežemo z mlekom ali sladko smetano. Dodamo ga lahko v vročo čokolado. Je tudi odličen dodatek čokoladnim, lešnikovim, orehovim, karamelnim sladicam ipd. Dodamo ga lahko v kreme, v biskvit pred peko, lahko ga dodamo v sirup za osočenje biskvita … Možnosti je nešteto. Nepogrešljiv pa je seveda v tiramisuju.

Naj vam dobro uspe in veliko ustvarjalnosti pri uporabi želim!

Kavni liker

Ocena:
Skupaj: 0 Povprečno: 0]

Manca Rudolf

Hej! Sem Manca Rudolf, avtorica kulinaričnega bloga Rudolfova malca (http://www.rudolfovamalca.com/), kamor objavljam recepte, priporočila in druga (kulinarična) doživetja. Sem zagovornica sezonske, lokalne, doma pridelane hrane. Rada imam preproste recepte, hkrati pa se izogibam uporabe vnaprej pripravljenih polizdelkov – raje čim več pripravim sama. Sem tudi ljubiteljica glasbe, zborovskega petja, slovenskih narečij, dobrih knjig, francoskega jezika, našega planeta, (ročno izdelanega) nakita, prikupnih kuharskih pripomočkov in dobre hrane.

Dodaj odgovor