Kavni liker
Kavni liker je zelo enostaven za pripravo, njegova uporaba pa je zelo široka. Z zelo intenzivnim okusom po kavi je najboljši kot dodatek sladicam (tiramisu, kavne kreme, biskviti …), lahko pa ga dodamo tudi raznim omakam slanim jedem ali pa ga seveda pijemo kot druge likerje. Pa si poglejmo recept.
Kavni liker – pripomočki:
- kozica
- cedilo
- steklene stekleničke za shranjevanje likerja
Kavni liker – sestavine:
- 30 g instant kave
- 300 ml vode
- 250 g sladkorja
- 250 ml ruma
- strok vanilije (semena iz stroja lahko uporabimo v kakšni drugi vanilijevi sladici, lahko pa jih dodamo likerju)
Kavni liker – postopek:
Vodo in sladkor zavremo.
V vročo mešanico dodamo instant kavo in dobro premešamo, da se raztopi. Damo na stran ali v hladilnik, da se ohladi.
Dodamo rum in premešamo.
Steklenice za liker predhodno steriliziramo v pečici na 100 °C za 10-15 min. Vse skupaj precedimo in vlijemo v steklenice. V steklenico dodamo še vanilijev strok (če imamo več steklenic, strok narežemo na več delov).
Liker je najboljši, če odstoji cca. 6 tednov.
Liker postrežemo z mlekom ali sladko smetano. Dodamo ga lahko v vročo čokolado. Je tudi odličen dodatek čokoladnim, lešnikovim, orehovim, karamelnim sladicam ipd. Dodamo ga lahko v kreme, v biskvit pred peko, lahko ga dodamo v sirup za osočenje biskvita … Možnosti je nešteto. Nepogrešljiv pa je seveda v tiramisuju.
Naj vam dobro uspe in veliko ustvarjalnosti pri uporabi želim!