Slivov drobljenec
Se mi zdi, da termično obdelane slive dobijo še lepši in še bolj intenziven okus. Sok, ki steče iz njih in se pomeša s sladkorjem, da nastane takšna lepljiva tekočina, je še posebno slasten. Če pa preko posujemo še crambl, posip iz moke, sladkorja in masla, pa nastane slasten in hrustljav slivov drobljenec.
Slivov drobljenec – pripomočki:
- tehtnica
- cedilo
- skodelica
- nož
- žlica
- skleda
- pekač
Slivov drobljenec – sestavine:
Pekač mere 17 x 12 cm
- 250 g sliv
- 50 g sladkorja
- 1/2 žličke cimeta
- 1/2 vaniljevega sladkorja
Posip:
- 60 g moke
- 40 g hladnega masla
- 40 g sladkorja
In še:
- maslo za premaz pekača
Slivov drobljenec – postopek:
Najprej odtehtamo slive in jih speremo pod tekočo vodo.
Slive prepolovimo in odstranimo koščice. Pazimo, da se nam ne izmuzne morebiti kakšna črviva.
Prepolovljene slive predenemo v skodelo in jih posipamo s sladkorjem, s polovico vaniljevega sladkorja in pol žličke cimeta. Sestavine premešamo.
Pekač močno namastimo z maslom in vanj razporedimo slive, ki smo jih pomešali s sladkorjem, vaniljo in cimetom.
V skledo odtehtamo moko in dodamo maslo, sladkor in vaniljev sladkor. Z rokami sestavine pomešamo, da dobimo testo kot mrvice oz. kot drobtinice.
Drobljenec posipamo čez slive in damo peči v segreto pečico na 180 stopinj Celzija 40 minut.
Slivov drobljenec lahko postrežemo kar v pekaču.
Sem bila sprva mnenja, da je količina za 2 osebi, vendar sem si hitro premislila … Njam, njam!