Slastna jabolčna rolada
Si želite poskusiti nekaj novega? Nekaj tradicionalnega s pridihom sodobnega časa? To je to! Slastna jabolčna rolada je tisto, kar morate poskusiti. Rolada je sočna, okusna in resnično nekaj posebnega. Vonj in okus jesenskih jabolk, se v njej združujeta z nežnostjo in mehkobo preprostega vanilijevega biskvita. Mmmmm … božansko!
Slastna jabolčna rolada – pripomočki:
- večjo in manjšo posodo za stepanje
- posodo za kuhanje
- kuhinjsko tehtnico
- dve manjši posodici
- jedilno žlico
- metlico za stepanje
- ročni mikser
- menzuro
- peki papir
- 2 kuhinjski krpi
Slastna jabolčna rolada – sestavine:
- 3 jajca
- 120 g moke
- 120 g sladkorja
- 1 pecilni prašek
- 1 vanilijev sladkor ali žlica vanilijevega sladkorja
- 1 zavitek pomarančnega sladkorja ali lupinica 1/2 pomaranče
- 1 žlica jogurta
za polnilo:
- približno 300 g jabolčnega pudinga
Slastna jabolčna pita – priprava:
Najprej pripravimo pekač, in sicer nanj položimo peki papir. Pečico segrejemo na 180°C.
Ločimo beljake in rumenjake. Beljake damo v manjšo posodo za stepanje, rumenjake pa v večjo.
Beljakom dodamo polovico sladkorja in stepamo, da dobimo čvrst sneg.
Rumenjakom dodamo preostali sladkor, pomarančni sladkor ali pomarančno lupinico in vanilijev sladkor ter stepamo, da dobimo rahlo, penasto zmes.
Posebej zmešamo moko s pecilnim praškom, to pa nato z jogurtom dodamo rumenjakovi peni. Neprestano miksamo, vendar na najnižji hitrosti.
Ko smo vmešali vso mešanico moke in ves jogurt premešamo še na najvišji hitrosti, da se vse sestavine gladko povežejo in dobimo srednje gosto penasto zmes, ki ji nato postopoma primešamo še sneg. Sneg primešamo z metlico za stepanje in pazimo, da testo ohrani zračnost.
Testo nato porazdelimo v pripravljen pekač, poravnamo in spečemo na srednji rešetki. Peka traja približno 15 min.
Medtem obe kuhinjski krpi navlažimo s hladno vodo ter eno razprostremo na ravni podlagi (recimo kuhinjskem pultu).
Pečen biskvit vzamemo iz pečice, odstranimo peki papir ter biskvit položimo na vlažno krpo. Pokrijemo ga z drugo vlažno krpo. Biskvit s krpama vred zvijemo v rolado ter postavimo na hladno, da se ohladi.
Na ravni površini pripravimo pravokotnik prozorne kuhinjske folije, ki mora biti dovolj velik, da bomo vanj zavili rolado. Ohlajen biskvit razvijemo in preložimo na folijo. Premažemo ga z jabolčnim pudingom in s pomočjo folije ponovno zvijemo v rolado.
Zvito rolado tesno zavijemo v prozorno folijo in jo postavimo v hladilnik, kjer naj se hladi čez noč. Popolnoma ohlajeno rolado razrežemo na tanke rezine. Po želji jih okrasimo z žlico grškega jogurta ter potresemo z zdrobljenimi lešniki.
Dober tek!