Sladoledne lučke jagoda-banana iz 3 sestavin
Pri nas doma vsi obožujemo sladoled. Skozi celo leto. Od kar pa so pri hiši še majhna usta, večkrat naredim sladoledne lučke, tokrat sladoledne lučke jagoda banana, ki so pripravljene iz samo 3 sestavin in brez sladkorja.
Nastale čisto ‘slučajno, ko sem imela za porabit nekaj banan in jagod, v hladilniku pa je bilo še čisto malo neporabljene sladke smetane … Vse skupaj sem združila in nastale sladoledne lučke so nas vse prijetno presenetile in so sedaj redno na ‘meniju’.
Prilagodite jih svojemu okusu s spreminjanjem razmerij in/ali sadja, saj jagode lahko nadomestite z borovnicami, breskvami, … Če nimate sladke smetane, jo lahko tudi izpustite in uporabite samo sadje. In še nekaj, kar mi je še posebej všeč, priprava vam bo vzela le nekaj minut (če seveda ne upoštevamo časa, potrebnega za zamrzovanje).
Pripomočki za sladoledne lučke
- palični mešalnik
- modelčki za pripravo sladolednih lučk
Sestavine za sladoledne lučke jagoda banana
Za cca. 4 x 75 g lučke:
- 1 banana (bolj kot je zrela, slajša je)
- 150 g jagod
- 0,5 – 0,7 dl sladke smetane
Priprava sladolednih lučk jagoda banana
Pripravimo si vse sestavine, banano olupimo in nalomimo na koščke, damo v posodo v kateri bomo spasirali sadje. Jagode očistimo in damo k bananam. S paličnim mešalnikom oboje povsem spasiramo, da ni nobenih koščkov.
Dolijemo sladko smetano in s paličnim mešalnikom ponovno na hitro zmešamo oziroma spasiramo.
Pripravljeno maso vlijemo v modelčke za sladoledne lučke (upoštevajte navodila proizvajalca), namestimo ”pokrovčke” oziroma zgornje dele modelčkov in sladoledne lučke damo v zamrzovalnik za vsaj 10 ur oziroma toliko časa, da bodo lučke zamrznile.
Lučke vzamemo iz modelčka (pred tem jih za nekaj sekund pomočimo v toplo vodo (okoli 50 °C ali pa splaknemo pod tekočo vročo vodo) in uživamo v domačem sadnem sladoledu!
Ljubitelji domačega sladoleda poskusite tudi:
Prijetno sladkanje!