Sladki karpati
Print Friendly, PDF & Email

Pecivo karpati je dobilo ime po gorovju Karpati, ker se testo ob pečenju tako valovito dvigne, da resnično spominja na gorovje. Vendar nikamor se vam ne bo potrebno povzpeti, ker sladki karpati vam obljubljajo samo sladke užitke, ob katerih boste resnično uživali.

Sladki karpati – pripomočki:

  • 2 kozici
  • nož
  • električni mešalec
  • slaščičarska lopatka
  • lonček
  • metlica za mešanje
  • 2 peki papirja
  • živilska folija
  • 2 pekača mere 43 cm x 33 cm

Sladki karpati – sestavine:

Pekač mere 43 cm x 33 cm

Testo:

  • 200 ml vode
  • 120 g masla
  • ščep soli
  • 200 g gladke moke
  • 5 jajc

Krema:

  • 1 liter mleka
  • 3 vrečice praška vaniljevega pudinga
  • 10 žlic sladkorja
  • 250 g masla

Preliv:

  • 600 g zmrznjenih malin (če imamo sveže, uporabimo te)
  • 3 žlice sladkorja
  • 10 g želatine v prahu (lahko tudi lističi)
  • 3 žlice ribezovega želeja (ni obvezno)

Premaz:

  • 800 ml sladke smetane za stepanje
  • 2 žlici sladkorja
  • 3 Dr.Oetker kremfix (trdilec za smetano)

Posip:

  • sladkor v prahu

Sladki karpati – postopek:

V kozico vlijemo 200 ml vode, dodamo ščep soli in med segrevanjem dodamo še 120 g na kocke narezanega masla.Ko voda z maslom zavre, primešamo  moko in med nenehnim mešanjem kuhamo cca. 2 minuti, da dobimo kepo testa. V bistvu je to paljeno (kuhano) testo, ki ga zelo radi uporabimo za princeske.Ko se testo ohladi do mlačnega, ga predenemo v posodo, v kateri bomo z električnim mešalcem primešali jajca. Jajca dodajamo eno po eno in ves čas mešamo.Testo mora biti lepo, gladko brez grudic.Pekač obložimo s peki papirjem in nanj premažemo polovico testa. Testa bo cca. 700 g, torej za en pekač odvzamemo cca. 350 g testa.Testo pečemo v predhodno ogreti pečici na 220 stopinj Celzija cca. 13 do 15 minut, klasične peke. Med peko se bo testo vzvalovilo in dobilo izgled gorovja – od tod ime sladki karpati. Peko ponovimo še z drugo polovico testa. Lotimo se kuhe pudinga. Od litra mleka odvzamemo 150 ml mleka, ki ga vlijemo v lonček, v katerem zmešamo prah za vaniljev puding.Ostalo mleko vlijemo v kozico, dodamo sladkor in kuhamo. Ko mleko zavre, zakuhamo puding.Kuhan puding prekrijemo z živilsko folijo in pustimo, da se ohladi. Živilska folija bo preprečila, da se na pudingu tvori skorja.Ohlajen puding predenemo v posodo, v kateri bomo mešali z električnim mešalcem in postopno med mešanjem dodajamo na kocke narezano maslo. Mešamo tako dolgo, da dobimo enotno, homogeno in gladko kremo.  Krema ne sme imeti še grudi od masla.Na prvo testo, ki ga pustimo kar v pekaču, premažemo kremo iz vaniljevega pudinga. Drugo testo prihranimo za na konec.Malinam dodamo 3 žlice sladkorja in jih dušimo. Doma imam domači žele iz rdečega ribeza, ki sem ga dodala zaradi želiranja. Če ga nimamo, nič hudega – uporabimo želatino v prahu ali želirne lističe (po navodilu iz vrečice), lahko pa kar oboje.Malinov preliv nanesemo preko vaniljevega pudinga in preden nadaljujemo, pustimo da se malo strdi, da bomo lažje premazali smetano.Sladko smetano stepemo in med stepanjem dodamo trdilec kremfix. Stepeno smetano premažemo čez malinov preliv.Čez smetano položimo še drugo testo in s prsti rahlo pritisnemo navzdol. In sedaj še najtežji del – sladico čez noč pustimo v hladilniku.Preden postrežemo, po vrhu posipamo s sladkorjem v prahu.Prijetno sladkanje!

Ocena:
Skupaj: 61 Povprečno: 4.4]

Dodaj odgovor