Sladke pomladne rožice
Print Friendly, PDF & Email

Hrana mora biti ne le okusna, ampak tudi prijetna za oko. Nekatere jedi lahko pripravimo tako zanimivo, da jih lahko uporabimo kar namesto namizne dekoracije. Sladke pomladne rožice so klasični piškoti, ki jih z malo truda spremenimo v pravo pašo za oči, najboljše pa je to, da jih lahko hranimo tudi več tednov.

Sladke pomladne rožice

Sladke pomladne rožice – pripomočki:

  • tehtnica
  • posoda
  • valjar
  • modelček za izrezovanje piškotov v obliki rožice
  • pekač za majhne muffine
  • pečica
  • žlička
  • nož

Sladke pomladne rožice – sestavine:

  • 380 g ostre moke in še nekaj žlic za povrh za lažje valjanje
  • 210 g masla
  • 80 g sladkorja
  • 1 jajce
  • 2 žlici ruma
  • 2 vrečki vanilijevega sladkorja
  • marmelada
  • sladkor v prahu
  • maščoba za pomastitev pekača

Sladke pomladne rožice – postopek:

Iz moke, masla (naj ima sobno temperaturo), sladkorja, jajca, ruma in vanilijevega sladkorja, zamesimo testo.

Sladke pomladne rožice

Priporočljivo je, da pustimo testo počivati približno eno uro, a ni nujno potrebno.

Sladke pomladne rožice

Testo razvaljamo na dobro pomokani površini približno slab centimeter debelo. S pomočjo modelčka za izrezovanje piškotov izrežemo rožice.

Sladke pomladne rožice

Testo, ki je ostalo ponovno pregnetemo, razvaljamo in iz njega izrežemo rožice. Postopek ponavljamo, dokler nam ne zmanjka testa.

Izrezane rožice polagamo v pomaščen pekač za male muffine. Če imate večji model za rožice ali bolj plitek pekač, bodo cvetni lističi “kukali” iz luknje v pekaču, zato jih polagajte le vsako drugo luknjo. Pri polaganju v pekač se je kot odličen pripomoček obnesla palčka za med.

Sladke pomladne rožice

Sredino rožice nežno potisnite navzdol, cvetne liste pa popravite, da bodo enakomerno razporejeni. V cvetne lističe lahko vtisnemo tudi vzorec s palčko ali vilicami. Če se vam dno rožice strga, na luknjo položite košček testa, da jo zakrpate.

Sladke pomladne rožice

Pomembno je, da dno rožice ni pretenko, saj bo v nasprotnem primeru marmelada iztekla iz njih, oziroma tvegamo, da bodo rožice prekrhke. Preden damo piškote v pečico, jih do dveh tretjin napolnimo še z marmelado.

Sladke pomladne rožice

Uporabimo lahko poljubno marmelado, vendar naj ne bo pretrda, saj se ne bo lepo razlila znotraj cveta. Za raznobarvne cvetove uporabimo več različnih marmelad.

Sladke pomladne rožice

Pečemo Pri 180°C, približno 10 minut. Čas pečenja je odvisen od debeline rožic, zato je najbolje, da spremljate barvo piškotov. Ko se obarvajo zlato rumeno, so pečeni.

Sladke pomladne rožice

Pri jemanju iz pekača bodite previdni, saj so cvetni listi krhki, marmelada pa zelo vroča. Najbolje je, da pustite nekaj minut, da se rožice ohladijo in jih nato s pomočjo noža previdno vzemite iz pekača.

Sladke pomladne rožice

Ko se piškoti povsem ohladijo, marmelada pa zopet strdi, cvetne lističe “pomočimo” v sladkor v prahu.

Sladke pomladne rožice

Sladke pomladne rožice

Naj vam tekne!

Ocena:
Skupaj: 8 Povprečno: 4.5]

sladkosnedka

Sem ljubiteljica sladkega, še posebej čokolade. Rada se sučem po kuhinji in nikoli ne skuham jedi večkrat po istem receptu, saj rada eksperimentiram.

Dodaj odgovor