Sladka lomljenka
Želite pripraviti pregrešne grižljaje, ki bodo čudoviti tudi na pogled? Pri pripravi sladke lomljenke lahko pustite domišljiji prosto pot in preizkusite najrazličnejše kombinacije. Tudi otroci bodo uživali, če jih boste povabili k pripravi te sladice. Sladka lomljenka bo obnorela vsakega sladkosneda. Če zložimo koščke lomljenke v stekleno posodo ali kozarec za vlaganje, je lahko tudi čudovito darilo. Uporabimo pa jo lahko tudi za dekoracijo tort. Če vam sladka lomljenka ne bo teknila kar tako, jo lahko prelijete tudi z vročim mlekom in dobite čokoladni napitek.
Sladka lomljenka – pripomočki:
- pladenj (cca 20 x 30 cm)
Sladka lomljenka – sestavine:
- 250 g jedilne čokolade
- dodatki po želji (napolitanke, oreščki, suho sadje, bomboni, čokolada, mrvice …)
Sladka lomljenka – postopek:
Čokolado nalomimo na manjše koščke in jo topimo nad soparo. Sama običajno uporabim kovinsko posodico, ki jo dam nad manjšo kozico, v kateri segrevam vodo. Ko je približno polovica čokolade raztopljena, posodo umaknemo znad sopare in mešamo, da se raztopi še preostanek čokolade. Čokolada se naj še nekaj trenutkov ohlaja, tačas pa si pripravimo pladenj.
Pladenj prekrijemo s papirjem za peko. Za lažje delo, lahko papir pritrdimo s ščipalkami za perilo. Čokolado zlijemo na papir in jo enakomerno razporedimo. Ni potrebno, da je površina povsem gladka in ravna, saj bo lomljenka tako še bolj zanimiva.
Po čokoladni plošči poljubno razporedimo dodatke. Sama sem z zelo ostrim nožem narezala eno limonino in eno čokoladno napolitanko in koščke dodala na ploščo.
Uporabila sem še majhne pisane bombone, okrasne jedilne perlice, dva nasekljana mandlja in dve nasekljani pistaciji, eno na koščke narezano čokoladico Bajadera in kanček roza čokolade Ruby, ki sem jo nastrgala z lupilcem za zelenjavo. Kot dodatke na lomljenki lahko uporabimo najrazličnejše sladkarije (piškote, bombone, bombonjere, različne čokolade …), suho ali kandirano sadje, oreščke, kokice, slane palčke, pisane mrvice, penice … Večje koščke rahlo vtisnemo v čokoladno osnovo. Ko dodamo vse želene dodatke, postavimo pladenj s čokoladno lomljenko na hladno, da se čokolada znova strdi.
Čokoladno lomljenko lahko preprosto razlomimo ali razrežemo na manjše koščke. Če boste pri pripravi sladke lomljenke jedilno čokolado zamenjali s temno in sladkarije z oreščki, bo nastala manj pregrešna različica te sladice.
Brbončice vam bodo hvaležne.
Če imate radi čokolado, pripravite še čokoladne srčke s slanimi bučnicami in čokoladne cekine.