Skutno pecivo z jabolki
Print Friendly, PDF & Email

Skutno pecivo z jabolki je sočna sladica, pri kateri tako testo kot nadev preprosto zlijemo v pekač. Prevladuje slasten okus skute, saj je je količinsko največ. Svetujem uporabo albuminske, ker je manj kisla. Po želji jo lahko osvežimo z limonino lupinico, v nadev lahko dodamo tudi rozine.

Pripomočki za pripravo skutnega peciva z jabolki

  • srednje velika skleda za nadev
  • srednje velika skleda za testo
  • kuhinjski robot
  • deska
  • nož
  • lopatka
  • pekač dimenzije 27 cm x 19 cm

Sestavine za pripravo skutnega peciva z jabolki

za 15 kosov

za testo

  • 8 žlic olja
  • 8 žlic sladkorja
  • 3 jajca
  • 1 vaniljev sladkor
  • 6 žlic večnamenske moke
  • 1/2 zavitka pecilnega praška
  • ščepec soli

za nadev

  • 500 g skute
  • 1 kisla smetana/grški jogurt
  • 1 vaniljev puding
  • 3 žlice sladkorja
  • 2 jajci
  • 2 srednje veliki jabolki

in še

  • košček masla za namastitev pekača
  • ščepec cimeta po izbiri

Postopek priprave skutnega peciva z jabolki

Ker sem skutno pecivo z jabolki mešala s kuhinjskim robotom, sem začela s pripravo nadeva. Vse sestavine za nadev postavimo v skledo in preprosto zmešamo s kuhinjskim robotom ali električnim mešalnikom. Nadev zlijemo v drugo skledo, ker posodo mešalnika potrebujemo za pripravo testa.

Testo pripravljamo ravno tako enostavno kot nadev. Vse sestavine postavimo v posodo in premešamo. Pazimo le, da moki predhodno dodamo pecilni prašek in premešamo, da se razporedi.

Jabolki olupimo, razrežemo na četrtine. Odstranimo peške in pecelj. Po vrhu vsake četrtine jih po dolgem zarežemo, vendar pazimo, da ne zarežemo do konca, nato jih prerežemo počez, do konca. Iz enega jabolka tako dobimo 8 koščkov.

Pekač premažemo z maslom in vanj vlijemo testo. Na testo previdno in počasi vlivamo nadev.

Ko je nadev dodan, nam morajo ostati robovi testa, kot kaže fotografija spodaj.

Nazadnje položimo v pekač še koščke jabolk. Jabolka samo položimo, nanje ne pritiskamo, ker bodo sama zlezla v maso. Jaz sem potresla še s cimetom, vendar ni nujno.

Pečemo pri 180 stopinjah Celzija klasično, 45 – 55 minut. Skutno pecivo z jabolki med peko večkrat pogledamo, da se pravilno zapeče.

Odlična, sladica za vse ljubitelje skute je pripravljena. Če nam uspe, se lepo režejo kocke, ki imajo na vrhu košček jabolka. Lahko se zgodi, da nam le-ta preveč potonejo in jih prekrije testo. Nič hudega, pecivo je ravno tako okusno. Naj tekne!

Ocena:
Skupaj: 29 Povprečno: 3.9]

kuharcaKsenija

Sem vesela, pozitivna oseba, ki rada kuha in peče. Rada preizkusim ali dodelam po svoje kakšen nov recept. V veliko zadovoljstvo mi je postreči obed za mojo družino in moram reči, da so vedno zadovoljni. Prepričana sem, da se z nekaj truda da doseči pestrost in raznolikost obrokov. Poleg kuhanja imam rada gibanje v naravi, veliko tečem, saj so traili moja strast. V največji ponos sta mi pa moji dve hčeri.

Dodaj odgovor