Skutina torta z mandlji
Print Friendly, PDF & Email

Okus skute in mandljev je čudovita kombinacija, ki ponuja svežo in hkrati sočno sladico, tako za tople kot hladne dni. Priprava je karseda preprosta in hitra. Torta je tako dobra, da se resnično izplača poizkusiti.

Skutina torta z mandlji

Skutina torta z mandlji – pripomočki

  • tehtnica
  • električni mešalnik
  • posoda za mešanje
  • pekač za torte premera 24 cm
  • pečica (navadna)
  • papir za peko
  • velika kuhinjska žlica
  • ribežen

Skutina torta z mandlji – sestavine

Za testo

  • 3 rumenjaki
  • 125 g mletega sladkorja
  • 125 g masla
  • 125 g mletih mandljev
  • 3 beljaki
  • pest drobtin namočenih v rumu

Za nadev

  • 50 dag skute (lahko tudi domača)
  • 5 jajc
  • 12 dag kristalnega sladkorja
  • 1 zavojček vanilijevega sladkorja
  • 18 dag kisle smetane
  • 125 ml  sladke smetane
  • 3 žlice moke
  • lupinica ene limone

Za posip

  • pest mandljevih lističev

Skutina torta z mandlji – postopek

Penasto zmešamo rumenjake, maslo (naj bo sobne temperature) in sladkor, dodamo mlete mandlje in drobtine prepojene z rumom.

Skutina torta z mandlji

Na koncu na rahlo vmešamo sneg, katerega smo naredili iz beljakov.

Skutina torta z mandlji

V obložen pekač s papirjem za peko, enakomerno porazdelimo maso za biskvit.

Skutina torta z mandlji

Pekač položimo v vnaprej ogreto pečico na 180 stopinj Celzija in pečemo 15 do 20 minut.

Skutina torta z mandlji

Medtem pripravimo nadev tako, da zmešamo vse sestavine za nadev v maso …

Skutina torta z mandlji

… katero prelijemo preko vročega biskvita ter posujemo z mandljevimi lističi.

Skutina torta z mandlji

Tako pripravljeno torto vrnemo nazaj v pečico in pečemo še približno 1 uro na isti temperaturi (180 stopinj Celzija).

Skutina torta z mandlji

Ko se površina torte lepo zlatorjavo obarva, vzamemo pekač iz pečice in pustimo nekaj časa, da se torta malo ohladi.

Skutina torta z mandlji

Ko se je torta malo ohladila, odstranimo obod pekača, jo prestavimo na pladenj oz. primeren podstavek in pustimo na hladnem do naslednjega dne.

Skutina torta z mandlji

T0rta je posebno dobra naslednji dan, ko se okusi sestavin med seboj lepo povežejo. Prijetno sladkanje!

Ocena:
Skupaj: 10 Povprečno: 4.5]

Mojca A

Od malih nog sem bila mamin "asistent" v kuhinji in ta vloga mi je bila všeč. Rada jem in rada pečem, kuham malo manj, zato so tudi moji recepti bolj sladki, se pa najde tudi kakšen recept za lačen želodček, kateremu sladica šele sledi. Najbolj mi je v veselje, ko moje mojstrovine kmalu čudežno izginejo, domači pa se zadovoljno oblizujejo. :)

Dodaj odgovor