Skutina torta z mandlji
Okus skute in mandljev je čudovita kombinacija, ki ponuja svežo in hkrati sočno sladico, tako za tople kot hladne dni. Priprava je karseda preprosta in hitra. Torta je tako dobra, da se resnično izplača poizkusiti.
Skutina torta z mandlji – pripomočki
- tehtnica
- električni mešalnik
- posoda za mešanje
- pekač za torte premera 24 cm
- pečica (navadna)
- papir za peko
- velika kuhinjska žlica
- ribežen
Skutina torta z mandlji – sestavine
Za testo
- 3 rumenjaki
- 125 g mletega sladkorja
- 125 g masla
- 125 g mletih mandljev
- 3 beljaki
- pest drobtin namočenih v rumu
Za nadev
- 50 dag skute (lahko tudi domača)
- 5 jajc
- 12 dag kristalnega sladkorja
- 1 zavojček vanilijevega sladkorja
- 18 dag kisle smetane
- 125 ml sladke smetane
- 3 žlice moke
- lupinica ene limone
Za posip
- pest mandljevih lističev
Skutina torta z mandlji – postopek
Penasto zmešamo rumenjake, maslo (naj bo sobne temperature) in sladkor, dodamo mlete mandlje in drobtine prepojene z rumom.
Na koncu na rahlo vmešamo sneg, katerega smo naredili iz beljakov.
V obložen pekač s papirjem za peko, enakomerno porazdelimo maso za biskvit.
Pekač položimo v vnaprej ogreto pečico na 180 stopinj Celzija in pečemo 15 do 20 minut.
Medtem pripravimo nadev tako, da zmešamo vse sestavine za nadev v maso …
… katero prelijemo preko vročega biskvita ter posujemo z mandljevimi lističi.
Tako pripravljeno torto vrnemo nazaj v pečico in pečemo še približno 1 uro na isti temperaturi (180 stopinj Celzija).
Ko se površina torte lepo zlatorjavo obarva, vzamemo pekač iz pečice in pustimo nekaj časa, da se torta malo ohladi.
Ko se je torta malo ohladila, odstranimo obod pekača, jo prestavimo na pladenj oz. primeren podstavek in pustimo na hladnem do naslednjega dne.
T0rta je posebno dobra naslednji dan, ko se okusi sestavin med seboj lepo povežejo. Prijetno sladkanje!